Як закрити банківську картку, щоб не влізти в борги?

Якщо просто відкласти картку і забути про неї — можна через деякий час про це пошкодувати.

Чому недостатньо просто перестати користуватися карткою, якщо вона вам не потрібна?

Кошти, доступ до яких ви отримуєте за допомогою картки, знаходяться на рахунку. Навіть якщо там порожньо, а термін дії картки минув, рахунок «прив’язаний» до картки і продовжує існувати. І за  обслуговування незакритого рахунку банк може нараховувати комісію, причому цілком законним шляхом, яка буде або автоматично списана з картки за наявності грошей на рахунку, або обліковуватиметься як борг перед банком. Умови про це зазвичай прописані в договорі.

Плата за обслуговування рахунку може з'явитися, якщо:

1) Ви зберігаєте на рахунку менше встановленої суми (або ви зняли всі кошти);

2) Ви витрачаєте  менше певної суми на місяць (або ви перестали користуватися карткою);

3) закінчився пільговий термін обслуговування.

Банк буде нараховувати плату за обслуговування рахунку, і у вас виникне заборгованість. Виплачувати її, скоріше за все, доведеться з відсотками. Причому для дебетової картки відсотки можуть бути навіть більшими, ніж для кредитної. Якщо про борг стане відомо через кілька років, сума буде значною. Збільшити витрати також можуть додаткові послуги. Наприклад, плата за СМС-інформування, відкладені комісії за будь-які послуги і так далі. Щоб уникнути зайвих витрат, треба просто закрити рахунок.

Як правильно завершити відносини з банком і закрити рахунок?

Дійте за таким алгоритмом:

1) вимкніть всі платні послуги. Це врятує від зайвих витрат до моменту закриття рахунку, що займає певний час.

2) якщо є заборгованість за рахунком, погасіть її.

3) подайте в банк заяву про закриття рахунку. В деяких банках про своє рішення можна повідомити онлайн. А у деяких банках потрібно прийти у відділення, де ви відкривали рахунок, разом із документами про відкриття рахунку. Це питання краще уточнити заздалегідь. Якщо ви звертаєтесь у відділення банку, а термін дії вашої картки ще не закінчився, здайте її в банк, щоб до вас не було ніяких претензій у майбутньому, адже формально це власність фінансової установи.

4) почекайте певний час, протягом якого банк за договором повинен закрити рахунок. Цей час потрібен організації, щоб перевірити, чи не прийдуть відкладені комісії, наприклад, за користування банкоматом іншого банку. Якщо борги з'явилися, їх також доведеться сплатити.

Коли рахунок закриють, візьміть в банку відповідну довідку, в якій буде вказано, що у закладу немає до вас фінансових претензій. Документ знадобиться, якщо через можливі помилки борги раптово почнуть виникати вже після закриття рахунку.

Що робити, якщо до рахунку прив'язано декілька карт?

Рахунок закривати не потрібно. Але картку, якою ви більше не користуєтесь, краще заблокувати. Так ви усунете ризик шахрайства і доступу до вашого рахунку.

Слід пам’ятати: якщо термін дії вашої картки закінчився, це ще не означає, що рахунок закривається автоматично. Вся інформація про ваші права та обов’язки міститься в договорі, який ви підписуєте.       

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter