13 тисяч успішних аукціонів і понад 21 млрд грн кредиторам: п’ять років співпраці Фонду гарантування вкладів та Прозорро.Продажі

ПРЕСРЕЛІЗ   

24 червня виповнюється п’ять років співпраці Фонду гарантування вкладів та Прозорро.Продажі.

«Сьогодні, після 5 років спільної роботи, ми маємо 13 тисяч успішних аукціонів через Прозорро.Продажі, які принесли понад 21 млрд грн кредиторам неплатоспроможних банків. А сама система стала основою для реалізації реформи держвласності та інструментом малої й великої приватизації», – сказала Світлана Рекрут, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів.

Влітку 2016 року Фонд, Національний банк, проектний офіс Прозорро та антикорупційна громадська організація Трансперенсі Інтернешнл Україна почали роботу над створенням нової системи реалізації активів, аби максимально ефективно реалізувати активи банків, що ліквідуються.

- «Після 2014 року в управління Фонду були передані десятки банків, балансова вартість активів яких сягала більше 500 млрд грн. Ми розуміли, що потрібно створити систему, яка б гарантувала справедливість та прозорість проведення торгів та унеможливила стороннє втручання у них. Команда Фонду сформулювала ідею і почала шукати партнерів для її реалізації. Це було вкрай важко, адже 90% активів банків – це кредити, а до цього такого поняття як «ринок проблемного боргу» у країні не існувало», — згадує Світлана Рекрут.

- «Ми раді такому партнерству і цінуємо, що саме Фонд гарантування вкладів став першим, хто не побоявся та ініціював створення такої системи. За п’ять років Прозорро.Продажі довели свою ефективність. Лише Фонд за цей час продав тисячі активів, вартість яких під час торгів зросла на понад 20%. З початку роботи системи не було жодного прецеденту оскарження аукціону саме як процедури продажу та приватизації. Абсолютна відкритість та прозорість — цінності, які ми сповідуємо і готові в такий спосіб реформувати нові ринки», — зазначив директор Прозорро.Продажі Олексій Соболев.

Цього року Фонд гарантування вкладів розпочав ще один «пілотний проєкт» на базі системи Прозорро.Продажі: на відкриті електронні аукціони виставляються права оренди нерухомого майна банків, що ліквідуються. Перші аукціони відбулися 8 червня. За їх результатами вдалося значно збільшити вартість оренди нерухомого майна АТ «Місто Банк».

Довідково: Станом на 1 червня 2021 року Фонд здійснює ліквідацію 46 банків. Балансова вартість активів цих банків складає 105,99 млрд грн. При цьому їх оціночна вартість, визначена незалежними суб’єктами оціночної діяльності, – лише 17,98 млрд грн. 80% активів (за балансовою вартістю) – права вимоги за кредитами юридичних та фізичних осіб. 

Усі торги відбуваються на відкритих онлайн аукціонах, взяти участь у яких і стежити за їхнім перебігом може кожен охочий.

Загальна сума фактичних грошових надходжень від реалізації активів 27,8 млрд грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter