Ощадбанк та Фонд гарантування вкладів координуватимуть спільні дії щодо приєднання банку до ФГВФО

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів та Ощадбанк домовились про координацію дій при набутті банком статусу учасника ФГВФО. Відповідний меморандум підписали 14 липня 2021 року директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут та голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

При ухваленні меморандуму сторони виходили з того, що приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів має відбутись максимально комфортно для вкладників, з урахуванням їхніх інтересів, а також інтересів усіх учасників системи гарантування.

Меморандумом передбачено розробку і впровадження спільних заходів, що покликані гармонізувати процес набуття Ощадбанком статусу учасника ФГВФО. Зокрема, йдеться про спільну роботу сторін з удосконалення чинного законодавства у сфері гарантування вкладів, про обмін інформацією, у тому числі надання Ощадбанком звітності, передбаченої відповідним законодавством, про взаємну організаційну, інформаційну та методологічну підтримку.

- «Поширення гарантій на всі без винятку банки – важливий принцип, закладений в основу стабільності банківських систем усіх провідних країн світу. Нарешті ми виходимо на фінішну пряму в цьому питанні.  До кінця року очікується ухвалення закону, який сприятиме поширенню гарантій Фонду гарантування вкладів на Ощадбанк без додаткового навантаження на інші банки-учасники. Вже зараз ми проводимо всю необхідну підготовчу роботу, і підписаний нами меморандум є важливим кроком у цьому напрямі», – наголосила директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут.

- «Вступаючи до Фонду гарантування вкладів, Ощадбанк фактично розпочинає нову главу власної історії. Вона означає активізацію співпраці з потенційним інвестором – Європейським банком реконструкції та розвитку, а також прискорення модернізації, що неодмінно надасть банку нової якості. Підписаний сьогодні меморандум – це дорожня карта вступу Ощаду до ФГВФО, яка забезпечить гармонійний перехід на нову систему гарантування вкладів», – зазначив голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

Довідково: обов’язкову участь у системі гарантування всіх банків, які залучають вклади, передбачено низкою чинних нормативно-правових актів. Зокрема, це закладено в Основних принципах ефективних систем страхування Міжнародної асоціації страховиків депозитів, а також у Євродирективі 2014/49/ЄС. Крім того, прикінцевими положеннями Закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб передбачено, що вступ Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів регулюватиметься ухваленням відповідного закону.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter