Неплатоспроможний «Земельний капітал» став 100-м банком в управлінні Фонду гарантування вкладів

16.08.2021

ПРЕСРЕЛІЗ     

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ» став 100-ю установою, що перейшла під управління Фонду гарантування вкладів у результаті визнання її 11 серпня 2021 року неплатоспроможною. Наступного дня Фонд почав процедуру виведення банку з ринку, запровадивши в ньому тимчасову адміністрацію строком на один місяць – з 12 серпня 2021 року по 11 вересня 2021 року включно.

Також Фонд оголосив 13 серпня 2021 року про початок відкритого конкурсу з метою виведення з ринку АТ «КБ «ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ» найменш витратним способом. Зокрема, Фонд запропонував банкам та інвесторам всі передбачені законом шляхи:

  • передача майна (активів) та зобов’язань приймаючому банку;
  • передача майна (активів) та зобов’язань перехідному банку та його продаж інвестору;
  • продаж неплатоспроможного банку інвестору.

Конкурсні пропозиції приймаються до 3 вересня 2021 року. Детальні умови конкурсу – за посиланням. Фонд оголосить переможця відкритого конкурсу (за наявності) після укладення з ним договору та в оперативному режимі інформуватиме на своєму сайті про всі інші дії щодо виведення з ринку банку АТ «КБ «ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ».

Загальна можлива сума виплат гарантованого відшкодування вкладникам становить 419 млн грн – близько 90% від загальної суми вкладів фізичних осіб у банку (458 млн грн), згідно з даними звітності Фонду станом на 11 серпня 2021 року (дані можуть бути уточнені). Не пізніше 20 робочих днів з дня початку процедури виведення банку з ринку Фонд розпочне виплату гарантованого відшкодування вкладникам через банки-агенти в порядку та в черговості, визначених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Нагадаємо, що 11 серпня 2021 року Національний банк України відніс АТ «КБ «ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ» до категорії неплатоспроможних в результаті невиконання ним у встановлений договором або визначений законодавством України строк своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами через недостатність коштів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter