Поради ведення бюджету для сімейних пар

Якщо люди живуть разом і ведуть спільне господарство, кожен з них має право висловлювати свою думку щодо будь-яких витрат. Обговорюйте з партнером фінансові питання. Порахуйте доходи та витрати. Тільки шляхом спілкування та підрахунків можна зрозуміти, скільки грошей потрібно на загальні та на особисті потреби кожного з вас.

Ми підготували для вас декілька порад.

Вирішивши скласти фінансовий план, додайте у нього загальні та індивідуальні цілі, заради яких плануєте заощаджувати. Вони можуть бути короткостроковими (тривалістю від декількох місяців до року) і довгостроковими (на 5 – 10 років). Сформуйте спільні фінансові цілі, зазначте їх ціну та час на досягнення. Це мотивуватиме вас дотримуватись бюджету і не витрачати зайвого.

Не слідкуйте за особистими витратами один одного. Кожен має право витрачати гроші на власні бажання в межах обумовленого ліміту.

Плануйте бюджет разом, час від часу переглядайте його, якщо він складний для виконання. Складіть фінансовий план та встановіть пріоритети. У плані доходів і витрат сім'ї важливо підрахувати щомісячні регулярні витрати. Відніміть суму, яка на них витрачається, – вона недоторканна. Далі подумайте, на чому можна заощадити, і почніть відкладати гроші, що вивільнилися. Причому це має бути конкретна сума, яку не можна зменшувати.

Контролюйте виконання бюджету разом з партнером, щоб бачити, наскільки ви наблизились до своїх цілей, і зробити висновки. Спільні фінансові цілі позитивно впливають на стосунки!

Завдяки фінансовому плану ви завжди будете чітко розуміти, як вчинити у ситуації, яка вимагає вкладення коштів. Бажаємо вам комфортного планування. І нехай ваша сім'я ніколи не стикається з фінансовими труднощами!

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter