Державні облігації як альтернатива банківським депозитам

Більшість клієнтів банків обирають депозит як форму зберігання власних коштів та отримання прибутку. Але є також і інші альтернативні інструменти. Одним із них є облігації внутрішньої державної позики. Нагадаємо, що облігації внутрішньої державної позики (далі – ОВДП або державні облігації) – це державні цінні папери, які підтверджують зобов’язання України щодо відшкодування пред’явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

Це цінні папери з фіксованою прибутковістю, що випускаються державою для залучення коштів інвесторів. Держава гарантує виконання зобов'язань, що робить ці цінні папери надійним інвестиційним інструментом. Це можливість зафіксувати високу прибутковість на тривалий термін при мінімальних ризиках. Випуск ОВДП здійснює Міністерство фінансів України, розміщуючи державні цінні папери на первинних аукціонах, але напряму інвесторам їх не продає. Придбати ОВДП можна через професійних учасників фондового ринку – торгівців цінними паперами.

Інвестори отримують купонний дохід відповідно до умов випуску паперів. По завершенню терміну обігу держоблігацій Міністерство фінансів гасить випуск, повертаючи залучені кошти інвесторам.

Облігації держава випускає для наповнення державного бюджету, а інвесторами можуть бути юридичні та фізичні особи, як резиденти, так і нерезиденти.

Переваги інвестицій у держоблігації у порівнянні з депозитами:

1. Відсоткові ставки більші, ніж за депозитами.

2. Гарантія від держави 100% повернення всієї суми інвестицій та виплати відсотків.

Звертаємо вашу увагу, що Фонд не гарантує відшкодування за облігаціями. Гарантії в цьому випадку надає тільки держава.

3. Податок на доходи фізичних осіб 18% та 1,5% військового збору з інвестиційного доходу від державних облігацій не утримується.

4. Фіксований дохід. Ставка прибутковості фіксується на весь термін обігу паперів. Незмінний пасивний дохід до 5-7 років.

5. Можливість дострокового продажу ОВДП на вторинному ринку.

Як можна інвестувати в облігації внутрішньої державної позики?

1. Вибрати інвестиційну компанію або банк. Перевірити наявність ліцензії на торгівлю цінними паперами у компанії або банку можна на офіційному сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

2. Відкрити рахунок в цінних паперах. Ця послуга часто буває платною – за відкриття і обслуговування береться комісія.

3. Підписати договір з брокером (він буде здійснювати операції з цінними паперами).

4. Купити бажаний обсяг облігацій. Інвесткомпанії та банки часто працюють з клієнтами, готовими вкласти в держпапери не менше 100-500 тис. грн.

5. Отримуйте регулярний дохід. Умови випуску ОВДП включають графік виплати купонного доходу і ставку, по якій він нараховується.

6. Вихід з інвестиції. Після завершення терміну обігу ОВДП відбувається їх погашення – сума інвестицій зараховується на банківський рахунок інвестора.

Депозити залишаються одним із найбільш простих та доступних способів заощаджувати в Україні, особливо для тих, хто відкладає невеличкі суми. Адже насправді це засіб збереження грошей, а не форма заробітку. Гривневі облігації (ОВДП) зазвичай мають більшу дохідність, ніж депозити.

Віднедавна звичайна людина може купити через банки невеликі пакети облігацій, їхня вартість стартує від тисячі гривень.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter