Довідка про закриття кредиту: як її отримати

Отримавши кредит від банку, ми вступаємо в договірні зобов’язання, які необхідно виконувати. Повертаючи кредит та сплативши проценти за його користування згідно з графіком платежів, ми часто вважаємо, що кредит сплачено, а кредитний договір закритий. Але на практиці це не завжди є так.

Щоб переконатись, чи дійсно ваш договір закритий та відсутня заборгованість по кредиту, ви можете звернутись до відділення банку або до контакт-центру банку. Після підтвердження співробітником банку інформації,що ваша заборгованість за кредитом сплачена в повному обсязі, ви повинні наполегливо вимагати видати довідку про погашення кредиту. Варто також отримати довідку про відсутність заборгованості перед банком.

Зазвичай такі довідки надаються банками платно (за певну суму коштів).Ви запитаєте: а для чого вам необхідна довідка про закриття кредиту, що вона дає?

Спробуємо змоделювати ситуацію. Клієнт, погасивши кредит перед банком, звертається до менеджера з проханням видати довідку про погашення.Працівник банку, будучи зайнятим або не до кінця компетентним фахівцем,може не помітити непогашену частину заборгованості (пеня, штраф,прострочені відсотки – є чимало нюансів), і видає довідку. При цьому банківське програмне забезпечення працює в автономному порядку, і без участі співробітників справляє на цю копійчану заборгованість нарахування,багаторазово збільшуючи її. І тільки по закінченню кількох місяців виявляється,що є борг по кредиту, який давно вважали закритим.

Отримавши вищезгадані довідки, ви матимете впевненість в тому, щокредит перед банком погашено і рахунок закрито. У разі збою програмного забезпечення банку, або при звернені співробітників банку щодо сплати невеликої суми, яку ви начебто не доплатили, ви зможете надати документи про відсутність заборгованості та закриття рахунку. В такому випадку банк вже не зможе наполягати на сплаті цієї начебто несплаченої суми.

Вимагайте від банку довідку з повними даними про себе та із зазначенням ваших паспортних даних.

Слід зазначити, що текст довідки підтверджує відсутність заборгованості лише на дату видачі такої довідки.

На що необхідно звернути увагу при отриманні довідки:

1. Довідка повинна містити повні дані про вас, а саме ваші ПІБ та паспортні дані. Перевірте правильність їх написання, щоб у подальшому не стояло питання про приналежність даного документа до вашої особи.

2. В тексті довідки повинно бути зазначено: «на ім’я … всі рахунки закриті». Рахунки неможливо закрити, якщо на них існує заборгованість.

3. Зазвичай довідка видається без мокрої печатки і живого підпису. На практиці – це чорно-білий папірець, який легко підробити. Тому вимагайте довідку з відбитком мокрої печатки та підписом начальника відділення банку;

4. Якщо вам кажуть прийти через кілька днів, не сперечайтеся, зверніться повторно. Ви обов’язково повинні себе захистити офіційним документом.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter