Що треба знати про кредит онлайн

Шаленою популярність на сьогодні користуються кредити онлайн. Через нав'язливу рекламу українцям все частіше активно пропонують взяти миттєві онлайн-кредити на певний товар чи послугу. Гроші видаються і тим категоріям позичальників, яким зазвичай відмовляють банки: особам з негативною кредитною історією, безробітним, пенсіонерам, студентам. Усе це зумовлює стрімке зростання популярності цієї послуги серед споживачів.

Особливість кредитування способом онлайн полягає в спрощеній процедурі отримання коштів. Її перевагою є відсутність необхідності відвідування банківських установ, підписання паперових документів, отримання довідок для підтвердження платоспроможності того, хто хоче позичити кошти.

Мікрокредити, поширене нині явище, являють собою невеликі позики на короткий термін, так звані «позики до зарплати», які видають фінансові компанії.

Від традиційних банківських кредитів мікрокредити відрізняються тим, що під час їх оформлення від позичальника вимагається мінімум інформації та документів. 

Доступ до швидкого кредитування онлайн має свої переваги, коли терміново потрібно кошти. Крім того, це допомагає економити час. Проте, така доступність часто призводить до незаконних дій осіб, які змогли отримати доступ до персональних даних користувача. 

Чи може така послуга нести загрозу для фінансової та інформаційної безпеки людини?

Раніше онлайн-сервіси мікрофінансових організацій у своїй рекламі зазначали маленький розмір процентів за користування кредитними коштами, що на практиці були дуже дорогими фінансовими продуктами, які досить швидко призводили до великої суми боргу. Але на початку 2021 року в Україні запрацював закон, що обмежує максимальний платіж з урахуванням всіх комісій за мікропозиками в розмірі не більше двох виданих позичальнику сум. Крім того, своєю постановою від 3 листопада 2021 року № 113 НБУ зобов’язав небанківські фінустанови укладати кредитні договори із зрозумілими для споживачів умовами, зокрема, стосовно прав та обов’язків сторін договору, а також наслідків невиконання взятих споживачем на себе зобов’язань.

Щодо інформаційної безпеки, хочемо також застерегти від здійснення сумнівних кредитних операцій, що можуть негативно вплинути на ваше життя. Наприклад, особа, якій терміново знадобилися гроші, уже втратила терпіння та увагу при заповненні онлайн-форми на сайті, тому додатково читати умови договору вже немає ні часу, ні бажання, що можна зрозуміти.

В такому разі, якщо ви вважаєте, що здатні через місяць повернути кошти, буде правильніше відкласти придбання речі або позичити гроші у родичів, які не візьмуть з вас відсотків і, можливо, з розумінням поставляться до простроченої заборгованості.

Коли інших варіантів немає, споживачеві послуг мікрокредитування слід ретельно вивчати умови, ухвалювати зважені рішення.

Зауважимо, що інформація щодо прізвища, ім’я та по батькові, серія та номер паспорту, місця реєстрації, ідентифікаційний код тощо є персональними даними. Доступ до них обмежений, оскільки відноситься до конфіденційної інформації. Відповідно до ст. 5 Закону України «Про захист персональних даних», об’єктами захисту є персональні дані. Відповідно ніхто не має права її використовувати без згоди особи.

Водночас, якщо ви оформили кредитний договір онлайн, використавши одноразовий пароль, то такий договір є рівноцінний звичайному паперовому. Відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги" однотипний пароль має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис чи кваліфікований електронний підпис. Тому не варто нехтувати своїми зобов’язаннями за кредитом, якщо його укладено в онлайн-форматі.

Адже під час укладання договору на вебсайті фінансової компанії ви маєте поставити "галочку" навпроти рядка "підтверджую згоду на обробку своїх персональних даних, у тому числі їх передання до бюро кредитних історій". Така згода і є підставою для фінансової установи передавати інформацію про клієнта до колекторської компанії, якщо він не виконує свої зобов’язання.

Тому радимо усім, хто планує брати кредит, – уважно читайте умови договору. Особливо, якщо підписуєте його онлайн, адже таким чином ви  берете на себе зобов’язання виконувати його умови.

Також зверніть увагу, якщо ви берете кредит, більший за мінімальну зарплату (тепер це 4 723 грн), строком більше ніж на один місяць, то фінансова компанія повинна надати вам не тільки договір, але й паспорт споживчого кредиту. У такому паспорті зазначається реальна річна процентна ставка та додаткові комісії. Це вимоги Закону України "Про споживче кредитування".

Перед тим, як позичити кошти в мікрофінансових організаціях, обов’язково уважно перечитайте усі пункти кредитного договору та не допускайте прострочення платежів. Якщо фінансова установа не виконує умови договору, то звертайтеся зі скаргою на ім’я керівництва небанківської фінансової установи. Якщо це не допоможе, звертайтеся до Національного банку України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter