У листопаді 2021 року погашення вимог кредиторів банків в управлінні Фонду склало 135,9 млн грн

ПРЕСРЕЛІЗ     

Протягом листопада 2021 року неплатоспроможні банки, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів, спрямували на погашення вимог своїх кредиторів 135,9 млн грн. Із зазначеної суми, зокрема, 27,1 млн грн спрямовано на погашення вимог 3-ї черги, що виникли у т. ч. на покриття витрат Фонду на виплату гарантованого відшкодування вкладникам у межах 200 тис. грн, на погашення вимог 7-ї черги - юросіб, що не є пов’язаними з банком особами, – 108,8 млн грн.

На позачергове задоволення вимог забезпечених кредиторів, а саме – НБУ, із загальної суми спрямовано 108,5 млн грн. Позачергове погашення кредиторських вимог здійснили АТ «Місто Банк» (96,2 млн грн), АТ «ЗЛАТОБАНК» (11,8 млн грн) і АТ «ДЕЛЬТА БАНК» (0,5 млн грн).

Загалом у січні-листопаді 2021 року сума погашення вимог кредиторів склала 3 424,2 млн грн, з яких 1 251,7 млн грн – позачергові виплати забезпеченим кредиторам, в т.ч. НБУ – 1 201,6 млн грн (включно за рахунок звернення стягнення на предмет застави та майна поручителів).

В цілому за весь період станом на 1 грудня 2021 року задоволено вимог кредиторів неплатоспроможних банків на загальну суму 55 739,0 млн грн, з яких 16 919,3 млн грн погашено забезпеченим кредиторам, в т. ч. 15 639,2 млн грн – НБУ (включно за рахунок звернення стягнення на предмет застави та майна поручителів).

Нагадаємо, на задоволення вимог кредиторів неплатоспроможних банків Фондом спрямовуються кошти, отримані в результаті управління та продажу майна (активів) цих банків. Враховуючи низьку якість активів, реальна вартість яких в рази нижча за номінальну, численні вимоги кредиторів залишаються незадоволеними за недостатністю майна таких банків. У зв’язку з цим Фонд вживає необхідних заходів з метою реалізації положень частини п’ятої статті 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та притягнення до цивільно-правової відповідальності пов’язаних осіб (власників, керівництво банків), діяннями / рішеннями яких заподіяно збитків неплатоспроможним банкам. Усі кошти,  що будуть стягнуті у результати цієї діяльності, спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів банків.

Станом на 1 грудня 2021 року Фондом, відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», подано 72 позовні заяви щодо 45 банків. Загальна кількість відповідачів, які є пов’язаними особами цих банків, – 820 осіб. Загальна сума позовних вимог складає 100 810,12 млн грн.

Крім того, Фондом пред’явлено 27 цивільних позовів у кримінальних провадженнях щодо 19 банків, розгляд яких триває. Загальна кількість цивільних відповідачів – 59 осіб. Загальна сума пред’явлених вимог складає 16 262,97 млн. грн.

Разом з цим, за результатами розгляду судами кримінальних проваджень, на підставі прийнятих судових рішень, станом на 1 грудня 2021 року Фонд гарантування ініціював 5 судових проваджень про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, щодо 5 банків. Загальна кількість відповідачів – 5 осіб. Загальний розмір заявлених позовних вимог складає 2 657,79 млн грн.

Довідково. Деталізовані щомісячні дані про погашення вимог кредиторів неплатоспроможних банків, що перебувають в управлінні Фонду,  публікуються на Офіційному сайті Фонду у розділі: «Банки в управлінні Фонду» - «Розрахунки з кредиторами банків в управлінні Фонду».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter