Сума продажу активів збанкрутілих банків склала 2,4 млрд грн за підсумками 2021 року

ПРЕСРЕЛІЗ     

Надходження коштів до банків, які ліквідуються Фондом гарантування вкладів, за підсумками 2021 року становили близько 2,8 млрд грн. Ця сума включає кошти від продажу активів та оренди майна банків, погашення кредитів і цінних паперів. Зокрема, надходження від продажу активів банків станом на 1 січня 2022 року склали близько 2,4 млрд грн.

Упродовж 2021 року Фонд гарантування вкладів провів понад 4 500 відкритих електронних аукціонів у системі Prozorro.Продажі. З них більше 300 аукціонів були результативними, із загальною сумою реалізації лотів 2,26 млрд грн. Крім цього, один лот було продано через торгову систему міжнародного радника ТОВ «ЕКСІТО ПАРТНЕРС І КОЕН УКРАЇНА» за 148 млн грн.

Найрезультативнішим став другий квартал, коли сума реалізації лотів сягнула 1,4 млрд грн. В цей період відбулися успішні аукціони з продажу:

  • земельної ділянки «Родовід банку» площею 113,5298 га в Києві на вулиці Озерній – за 370 млн грн;
  • головного офісу «Родовід Банку» загальною площею 6077,1 кв. м у столиці на вулиці Петра Сагайдачного, 17 – за 280,6 млн грн;
  • пулу активів банку «Фінанси та Кредит» і «Дельта Банку», до складу якого увійшли права вимоги за кредитами юридичних осіб (частина з них у заставі НБУ) – за 269,1 млн грн;
  • пулу кредитів юридичних осіб, виданих банком «Фінансова ініціатива» (частина з них у заставі НБУ) – за 148 млн грн;
  • будівлі готелю «Вікторія» в Одесі (активу «Місто Банку») – за 139,3 млн грн.

«Ми вдосконалили підходи до продажу активів. Зокрема, Фонд виставляє активи на аукціони вже в перші місяці з початку ліквідації банку, торги проходять у декілька етапів, із застосуванням як англійської, так і голландської моделей аукціонів. Торік це дозволило збільшити середній рівень конверсії, тобто співвідношення ціни продажу активу та його балансової вартості, в два з половиною рази. Традиційно, найбільш успішні аукціони за рівнем конверсії – з продажу об’єктів нерухомості. Це сприяло збільшенню суми надходжень коштів для розрахунків з кредиторами неплатоспроможних банків», – розповів директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду Олександр Кульчицький.

Найуспішніші аукціони 2021 року за рівнем конверсії – з продажу нерухомого майна, зокрема:

  • офісного приміщення «Місто Банку» загальною площею 2 512,6 кв. м у столиці в провулку Несторівському – за 82,9 млн грн (конверсія 101%);
  • 5 паркомісць (активів «Місто Банку») в Києві у провулку Несторівському – за 2,9 млн грн (конверсія 169%);
  • головного офісу «ВТБ Банку» площею 5 975,3 кв. м разом із земельною ділянкою площею 0,1155 га в місті Києві на вулиці Пушкінській – за 294,3 млн грн (конверсія 110%).


Нагадаємо, що всі кошти від продажу активів збанкрутілих банків Фонд спрямовує на розрахунки з їх кредиторами.

Аукціони з продажу активів проходять в електронній системі «Prozorro.Продажі» та на міжнародних торгових майданчиках, за відкритою і прозорою процедурою. Кожен бажаючий може взяти участь у торгах, окрім позичальників і поручителів за кредитами. Переможцем аукціону стає учасник, який запропонує найвищу ціну за лот.

Детальна інформація про заплановані торги та результати аукціонів розміщена на сайті Фонду в розділі «Продаж активів» за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter