Про законодавчі ініціативи та суди за результатами аукціонів: керівники Фонду гарантування взяли участь у банківському форумі

ПРЕСРЕЛІЗ   

Заступники директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай та Віктор Новіков взяли участь у банківському форумі VIII Legal Banking Forum. Ключовими темами, які порушили у своїх виступах представники Фонду, стали законодавчі ініціативи, спрямовані на превенцію банкрутств банків, та останні тенденції в практиці судових оскаржень результатів успішних аукціонів з продажу активів.

- Банківська криза 2014-2017 років довела, що Фонд гарантування вкладів є не просто виплатною касою, а одним зі стовпів, на яких тримається банківська система. Оскільки саме повні та своєчасні виплати гарантованого відшкодування сприяють збереженню стабільності фінансової системи країни, - сказав Віктор Новіков.

За його словами, нині Фонд, у тому числі у співпраці із міжнародними експертами, активно працює над вдосконаленням законодавства. Мета запланованих змін – впровадження та розвиток системи раннього реагування.

- Наділення Фонду інструментами раннього реагування дасть можливість починати врегульовувати проблеми того чи іншого банку при перших проявах та не допускати його ліквідації. Це гарантуватиме стабільність банківської системи та зберігатиме кошти Фонду, а отже – і кошти наших банків-учасників. Іншим пріоритетним напрямом нашої роботи є повернення активів збанкрутілих банків, виведених напередодні настання їх неплатоспроможності. Ми очікуємо на прийняття відповідної державної стратегії та активізацію роботи правоохоронних органів, - підсумував Віктор Новіков.  

У свою чергу Ольга Білай акцент у виступі зробила на судових процесах, які часто супроводжують успішні аукціони.

- Результати майже 15% успішних аукціонів з продажу активів банків, що ліквідуються, оскаржуються у судах. Судовий процес триває подекуди до двох років. Вочевидь, таким чином позичальники намагаються уникнути виконання своїх зобов’язань: вони не хотіли платити неплатоспроможному банку, не хочуть платити і новим кредиторам. Між тим, майже у 90% випадків остаточне рішення суду, що набуло законної сили, винесено на користь банку та Фонду. Тому повернення позичальниками боргів – лише питання часу, - сказала Ольга Білай.

Одним із найбільш показових моментів, за її словами, є відсутність судових рішень, якими б оскаржувалася сама процедура продажу. «Це наша спільна перемога із командою Прозорро.Продажі», - резюмувала Ольга Білай.

Нагадаємо, VIII Legal Banking Forum відбувся 16 лютого у столиці. Його учасниками стали народні депутати, представники уряду, судді Верховного Суду, банкіри, юристи та адвокати з банківського права.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter