Увага! Шахрайство!

22.02.2022

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів попереджає вкладників про виявлення чергових видів шахрайства, мета яких - неправомірне стягнення коштів з клієнтів банків під виглядом сплати «страхового внеску».

Суть схеми полягає у тому, що шахраї розсилають клієнтам діючих банків (зокрема, вкладникам-нерезидентам України) електронні листи нібито від імені Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з вимогою сплатити певний «страховий внесок» за вказаними в листі реквізитами. В деяких випадках шахраї надсилають користувачам банківських послуг також фальшиві повідомлення про виграш у лотереї.

У зв’язку з цим наголошуємо: Фонд ніколи не стягує з вкладників банків жодних внесків, не проводить жодних лотерей та розіграшів, не бере участі у таких заходах і не виступає їх партнером та/або гарантом проведення!

У разі отримання такого листа, особливо, якщо ви не ініціювали листування з Фондом, варто діяти за загальними правилами безпечної поведінки при інтернет-листуванні, зокрема:

  • не переходьте за жодними посиланнями, які містить такий лист, оскільки це може бути фішингова атака – вид шахрайства в інтернеті з метою отримання незаконного доступу до конфіденційних даних користувача;
  • зателефонуйте за номерами телефонів, вказаними на офіційному вебсайті банку, про який йдеться у листі, або на звороті картки банку (якщо вона є), і з’ясуйте, чи справді організація надсилала вам такий лист;
  • перевірте відповідність адрес вебсайтів, вказаних у листі, адресам офіційних вебсайтів організацій, про які у ньому йдеться.

Крім того, варто звернути увагу на інші ознаки, що можуть вказувати на шахрайські дії:

  • невідповідність реквізитів, адрес, логотипів, назв організацій у листі даним, що  вказані на офіційних вебсайтах Фонду та банку, про який йдеться в листі;
  • наявність у листі помилок фактичних або граматичних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter