Законопроєкт про підвищення гарантованої суми та 100% покриття гарантіями вкладів фізосіб на період воєнного стану – рекомендовано до голосування ВРУ

ПРЕСРЕЛІЗ   

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України за результатами сьогоднішнього засідання переглянув своє попереднє рішення та рекомендував до голосування народними депутатами додаткові пропозиції до законопроекту №5542-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб» зі змінами. Тим самим члени комітету підтримали ініціативу Президента України про запровадження норми про 100-відсоткове гарантування вкладів фізичних осіб Фондом гарантування вкладів на період дії воєнного стану. Додаткові пропозиції знайшли відображення у Прикінцевих та перехідних положеннях законопроекту.

Зміни спрямовані на збереження стабільності та ефективності роботи банківської системи України. Згідно з текстом Прикінцевих та перехідних положень, на період воєнного стану Фонд гарантування вкладів відшкодовує кожному вкладнику банку кошти в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку, крім випадків, передбачених частиною четвертою статті 26 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”.

Крім того, законопроектом вирішується низка питань, які є ключовими для ефективного функціонування банківської системи країни.

Зокрема:

  • з дня припинення чи скасування воєнного стану гарантована сума вкладів підвищується до 400 000 грн, а з 1 січня 2023 р. – до 600 000 грн;
  • Ощадбанк приєднується до Фонду гарантування вкладів;
  • підвищується фінансова стійкість Фонду гарантування вкладів шляхом реструктуризації його заборгованості перед Міністерством фінансів України.

«Ухвалення цього законопроекту зі змінами, запропонованими на виконання ініціативи Президента, - надзвичайно важливе рішення для держави в умовах воєнного часу. Адже закладені кроки в комплексі сприятимуть підтримці стабільності української банківської системи, що є вкрай необхідно за нинішніх умов», - наголосила директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут.

Фонд гарантування вкладів очікує на результативне голосування народними депутатами законопроекту №5542-1 уже найближчим часом.

Нагадаємо, раніше Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Національний банк України публічно підтримали ініціативу Президента України щодо запровадження 100% гарантії держави на депозити населення на період дії воєнного стану.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter