До уваги орендарів нерухомого майна банків, що ліквідуються

18.04.2022

У зв’язку зі значною кількістю звернень орендарів щодо порядку здійснення оплати за користування нерухомістю, що здається в оренду банками, що ліквідуються, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомляє наступне.

Оплату за оренду приміщень банку, що ліквідується, необхідно здійснювати за реквізитами накопичувального банківського рахунку банку - орендодавця, відкритому у Національному банку України. Наголошуємо, що такі реквізити опубліковані на вебсайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в окремому розділі щодо кожного банку, що ліквідується.

Разом з тим, звертаємо увагу, що у разі завершення дії договору оренди або припинення використання орендованого приміщення орендар повинен повернути це майно орендодавцю, тобто банку, що ліквідується, за актом приймання-передачі. Однак у разі користування нерухомим майном (приміщенням) орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату та відшкодовувати комунальні та експлуатаційні послуги, згідно з договором оренди до дати фактичного виконання умов договору або припинення користування.

Ця умова поширюється і на договори оренди, укладені ПАТ «АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ ПРОМИСЛОВО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙБАНК» та АТ «МР БАНК» з орендарями до моменту відкликання у банків банківських ліцензій та початку їх ліквідації. Реквізити накопичувального банківського рахунку ПАТ «АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ ПРОМИСЛОВО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙБАНК» можна знайти за наступним посиланням, а реквізити АТ «МР БАНК» - за таким посиланням.

Нагадуємо, що передача в оренду нерухомості банків, що ліквідуються, або продовження договорів оренди з такими банками здійснюється відповідно до Положення про пілотний проєкт щодо надання в оренду нерухомого майна банку, процедура ліквідації якого здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, шляхом проведення відкритих торгів (аукціонів).

Аукціони з оренди приміщень проходять за відкритою і прозорою процедурою в системі Прозоро.Продажі. Орендарем нерухомого майна банків може стати кожен бажаючий, скориставшись одним із офіційних торгових майданчиків, які авторизовані в системі Прозоро.Продажі. Аукціони з передачі в оренду нерухомості відбуваються за голландською моделлю, з покроковим зниженням стартової ціни (орендної плати).

З актуальним переліком майна, яке пропонується в оренду можна ознайомитись на вебсайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в підрозділі «Оренда майна» розділу «Активи в управлінні», який регулярно оновлюється.

Нагадуємо, кошти, які надходять від управління майном банків, що ліквідуються, у тому числі від оренди приміщень, спрямовуються на погашення вимог кредиторів банків. Зокрема на повернення коштів тим вкладникам, суми вкладів яких перевищували гарантовану, та юридичним особам – суб’єктам господарювання.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter