АТ «МЕГАБАНК» визнано неплатоспроможним: вклади фізичних осіб будуть відшкодовані Фондом гарантування у повному обсязі

03.06.2022

ПРЕСРЕЛІЗ   

Сьогодні у АТ «МЕГАБАНК» запроваджено тимчасову адміністрацію. Відповідне рішення було прийнято виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на підставі рішення Національного банку України №261-рш/БТ від 02 червня 2022 року «Про віднесення АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «МЕГАБАНК» до категорії неплатоспроможних». Про це заявила сьогодні під час брифінгу директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут.

- Відповідно до законодавства України, Фонд розпочинає процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку не пізніше наступного робочого дня після офіційного отримання рішення Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Таким чином від сьогодні, з 9:00, у банку запроваджено тимчасову адміністрацію, і Фонд набув усіх повноважень органів управління банку та органів контролю. Попри це, керівники та працівники банку перешкоджають Фонду у доступі та взятті під контроль неплатоспроможного банку. Ми застерігаємо від подібних дій, адже це є прямим порушенням законодавства. І найгірше, що свого роду заручниками таких дій працівників та керівників неплатоспроможного банку є вкладники, у першу чергу – фізичні особи, які мають отримати від Фонду гарантоване відшкодування, - сказала Світлана Рекрут.

Вона також нагадала, що зважаючи на те, що банк визнано неплатоспроможним після набрання чинності норми про повне відшкодування вкладів фізичним особам, усі вкладники отримають свої кошти у повному обсязі. Загалом можлива сума гарантованого відшкодування вкладникам АТ «МЕГАБАНК» на 1 червня 2022 року становить майже 4,3 млрд грн.

Виплата відшкодування мають розпочатися Фондом гарантування вкладів у визначені законодавством строки – упродовж 20 робочих днів після віднесення банку до категорії неплатоспроможних, про що буде повідомлено додатково.  

Нагадаємо, що на період дії воєнного стану Фонд гарантування вкладів надав вкладникам неплатоспроможних банків можливість отримувати гарантоване відшкодування віддалено – не відвідуючи відділення банків-агентів. Зараз можливість дистанційно отримати гарантовані кошти надають чотири банки-агенти Фонду гарантування вкладів – ПАТ КБ «Приватбанк», АБ «Укргазбанк», АБ «Південний» та АТ «ПУМБ».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter