Інвестори не подали пропозицій на конкурс з виведення з ринку «МЕГАБАНКУ»

20.07.2022

ПРЕСРЕЛІЗ  

У ході відкритого конкурсу з виведення з ринку АТ «МЕГАБАНК» в інший спосіб, ніж ліквідація банку, не надійшло жодної конкурсної пропозиції від потенційних інвесторів.

Попри те, що Фонд двічі продовжував строк для подачі документів зацікавленими особами, і двоє претендентів отримали допуск до відкритого конкурсу, жоден з них так і не подав конкурсних пропозицій. Відтак, відповідно до законодавства, виконавча дирекція Фонду ухвалила рішення визнати конкурс таким, що не відбувся. За таких обставин ліквідація банку є єдиним можливим способом виведення та буде розпочата Фондом після ухвалення відповідного рішення НБУ.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів 7 червня 2022 р. оголосив відкритий конкурс з метою пошуку потенційного інвестора, який повністю чи частково прийняв би активи та зобов’язання банку, купив би перехідний банк, що був би створений Фондом, або ж неплатоспроможний АТ «МЕГАБАНК» в цілому. Реалізація одного із цих способів дозволила б мінімізувати витрати, пов’язані з виведенням банку з ринку. Для того, щоб потенційні інвестори мали достатньо часу для ознайомлення з інформацією щодо активів та зобов’язань АТ «МЕГАБАНК», строк подання конкурсних пропозицій у відповідності з законодавством було продовжено до 7 липня 2022 р, а потім – до 19 липня 2022 р.

«Ми створили найсприятливіші умови для залучення потенційних інвесторів. Зокрема, Фонд подовжив прийом конкурсних пропозицій до максимально можливого терміну з точки зору вимог законодавства і об’єктивної тривалості усіх процедур, пов’язаних з конкурсом. Однак, зрештою учасники не подали пропозицій, і наступним кроком стане відкликання НБУ ліцензії банку та початок процедури ліквідації.

Усі вкладники «Мегабанку» отримають 100% суми своїх вкладів, включаючи відсотки, нараховані станом на 3 червня. Гарантовані виплати здійснюються не з Держбюджету, а з коштів Фонду. З 21 червня ми вже виплачуємо відшкодування за поточними рахунками та договорами, строк дії яких закінчився до 2 червня включно. А після того, як розпочнеться процедура ліквідації, кошти почнуть отримувати і всі інші вкладники», - повідомила заступниця директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

Вимоги решти кредиторів банку погашаються за рахунок надходжень від продажу та управління активами банку у черговості, визначеній законодавством, після ухвалення Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Оголошення про початок ліквідації банку буде оприлюднено на офіційному вебсайті Фонду та на сторінці АТ «МЕГАБАНК».

Виплата гарантованих сум здійснюється через відділення банків-агентів Фонду, підключених до Автоматизованої системи виплат. Для отримання цих коштів вкладникам необхідно звернутися до будь-якого відділення одного з банків-агентів з паспортом (або іншим документом, що посвідчує особу) та довідкою про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків.

Крім того, з 19 квітня 2022 р. вкладники банків, що виводяться з ринку, можуть отримувати гарантоване відшкодування від Фонду дистанційно, не відвідуючи відділення банків. На сьогодні це можна зробити через чотири банки-агенти – ПАТ КБ «Приватбанк», АБ «Укргазбанк», АБ «Південний» та АТ «ПУМБ».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter