Інвестори не подали пропозицій на конкурс з виведення з ринку «БАНКУ СІЧ», Фонд гарантування починає ліквідацію

07.10.2022

ПРЕСРЕЛІЗ    

У ході відкритого конкурсу з виведення з ринку АТ «БАНК СІЧ» не надійшло конкурсних пропозицій від потенційних інвесторів. Фонд розпочинає ліквідацію банку з 10 жовтня 2022 року.

Фонд оголосив конкурс 11 серпня 2022 р. Декілька потенційних претендентів виявили інтерес до участі у виведенні з ринку АТ «БАНК СІЧ» та були допущені до конкурсу. З огляду на значну зацікавленість ринку, а також враховуючи переваги способів виведення, відмінних від ліквідації банку, Фонд неодноразово продовжував строки подання конкурсних пропозицій та прийняв необхідні рішення для максимального спрощення доступу зацікавлених осіб до інформації про банк, проте жоден з них зрештою не надав конкурсних пропозицій.

Відтак, після того як підійшли до завершення відведені законодавством строки здійснення тимчасової адміністрації, єдиним можливим способом виведення банку з ринку залишилась ліквідація банку. Тому виконавча дирекція Фонду визнала конкурс таким, що не відбувся. Після ухвалення рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідації АТ «БАНК СІЧ» Фондом прийнято рішення розпочати  ліквідацію банку з 10 жовтня 2022 року.

Відповідно до закону щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб, що набрав чинності у квітні цього року, Фонд виплачує вкладникам банку «Січ» 100% суми вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня 9 серпня. З 6 вересня уже здійснюються виплати відшкодування за поточними рахунками та договорами, строк дії яких закінчився до 9 серпня включно. На сьогодні їм виплачено понад 185 млн грн.

Про початок гарантованих виплат усім іншим вкладникам Фонд повідомить окремим оголошенням на своєму офіційному сайті, але не пізніше 13 жовтня. Загальна сума гарантованих виплат у АТ «БАНК СІЧ» складе 1,28 млрд грн. Виплата гарантованих сум здійснюється через відділення банків-агентів Фонду, підключених до Автоматизованої системи виплат. Після оголошення про початок виплат усім вкладникам, незалежно від дати закінчення договору їм необхідно звернутися до будь-якого відділення одного з банків-агентів з паспортом (або іншим документом, що посвідчує особу) та довідкою про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків.

Крім того, з 19 квітня 2022 р. вкладники банків, що виводяться з ринку, можуть отримувати гарантоване відшкодування від Фонду дистанційно, не відвідуючи відділення банків. На сьогодні це можна зробити через чотири банки-агенти – ПАТ КБ «Приватбанк», АБ «Укргазбанк», АБ «Південний» та АТ «ПУМБ».

Вимоги решти кредиторів банку погашатимуться за рахунок надходжень від продажу та управління активами банку у черговості, визначеній законодавством. Для цього кредитори мають заявити про свої вимоги до банку. Зразок відповідної заяви – за посиланням; строки та адреси подання заяв будуть оприлюднені на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів.

Довідково: з 10 серпня 2022 р. у АТ «БАНК СІЧ» запроваджено Тимчасову адміністрацію на підставі рішення Правління Національного банку України від 09 серпня 2022 року №405-рш/БТ «Про віднесення АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «БАНК СІЧ» до категорії неплатоспроможних» та рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 09 серпня 2022 року №579 «Про запровадження тимчасової адміністрації у АТ «БАНК СІЧ» та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку».

У зв’язку з інтересом учасників ринку до відкритого конкурсу з виведення цього банку з ринку, 29 серпня 2022 року Фонд продовжив тимчасову адміністрацію на один місяць до 09 жовтня 2022 року (включно), як це передбачено законодавством.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter