Оприлюднено Звіт про виконання Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 за 2021 рік

13.10.2022

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) оприлюднює на своєму вебсайті звіт про виконання Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 (далі – Стратегія) за минулий 2021 рік. Так, на кінець 2021 року, виконано або виконується за графіком 85% дій дорожньої карти реалізації Стратегії.

Ключовим досягненням у реформуванні та розвитку фінансового ринку України у 2021 році, зокрема системи гарантування вкладів та виведення банків з ринку, можна виокремити:

  • вдосконалення законодавства в частині визначення правових підстав для відшкодування шкоди (збитків) особами, які заподіяли шкоду банку та кредиторам банку, а також особами, які внаслідок таких дій отримали майнову вигоду, підвищено ефективність проведення заходів щодо виведення банку з ринку, шляхом удосконалення механізмів збереження активів банку, запобігання втрати майна банку, задоволення якомога більшої кількості кредиторів банків, що виводяться з ринку.
  • визначення механізму реструктуризації заборгованості Фонду за позиками 2014–2017 років;
  • визначення порядку розширення кола учасників Фонду шляхом включення Ощадбанку до переліку учасників.

Варто наголосити і на тому, що з метою забезпечення виконання напряму І. Фінансова стабільність Стратегії у 2021 році Фондом у співпраці з Національним банком України забезпечено визначення моделі системи гарантування вкладів членів кредитних спілок для формування законодавчих основ для їх імплементації.

В межах реалізації напряму ІІІ.Фінансова інклюзія Стратегії Фондом було очолено робочу групу і разом із представниками Міністерства освіти та науки, НБУ та НКЦПФР розроблено проєкт Рамок фінансових компетентностей дорослого населення України (18+ років).

Про рівень реалізації усіх стратегічних цілей за 2021 рік за кожним напрямом Стратегії можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, Стратегію розвитку фінансового сектору 2025 було презентовано 16 січня 2020 року усіма регуляторами фінсектору, а саме НБУ, Фондом гарантування вкладів, НКЦПФР, Нацкомфінпослуг* та Мінфіном. Стратегія встановлює пріоритети та цілі розвитку фінансового сектору до 2025 року.

* Заходи Нацкомфінпослуг розподілено між НБУ та НКЦПФР у зв'язку з її ліквідацією.


ДОКУМЕНТ ДЛЯ ЗАВАНТАЖЕНЯ

Звіт про реалізацію Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 за 2021 рік
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter