Волонтерський рух. Як збирати кошти на допомогу?

Кількість волонтерів в Україні зростає з кожним днем. Бажання допомогти військовим та постраждалим від війни громадянам України є великою рушійною силою до нашої Перемоги.

Якщо ви вирішили долучитись до волонтерського руху, спочатку варто визначитись з напрямком діяльності. Що, на вашу думку, ви вмієте робити найкраще? Де саме будете максимально корисним?

  • визначте обсяг завдань, які ви реально можете виконувати;
  • розрахуйте власні сили;
  • допомагайте тим, хто близько.

Навіть, якщо не знаєте, де шукати волонтерські групи, запропонуйте допомогу тим, хто поруч. Дізнайтеся, чи є у когось потреба в допомозі, продуктах чи ліках.

Важливими та актуальними напрямками волонтерства є допомога військовим, пошук ліків, гуманітарна підтримка населення.

Можна бути волонтером самостійно або стати членом волонтерської групи чи організації. Прагнення допомагати завжди допоможе знайти однодумців.

Сучасним способом збору коштів для реалізації проєкту підтримки є краудфандинг. Це найпростіший спосіб зібрати потрібні для будь-якого проєкту кошти.

Краудфандинг (англ. crowd — «громада, гурт, юрба», funding — «фінансування»).  Це можливість для людей об’єднати свої гроші та підтримати реалізацію соціальних, благодійних та інноваційних проєктів, створених зусиллями інших людей або організацій.

Як долучитись до краудфандингу? 

Потрібно зробити відео, яке розповість про вашу ідею та надихне інших підтримати її матеріально.

До початку збору коштів потрібно задекларувати мету проєкту, визначити вартість його реалізації. Розрахунки усіх витрат і спосіб фінансування мають бути відкриті для громади у вільному доступі.

Далі проєкт, що потребує підтримки, розміщується на  краундфандинг онлайн платформі. Користувачі обирають проєкти, що зацікавлять якнайбільше, та підтримують їх на будь-яку бажану або запропоновану суму. Якщо проєкту вдається зібрати 100% необхідних коштів, команда отримує їх для втілення проєкту в життя. Якщо ж проєкт не було підтримано, усі кошти повертаються на картки доброчинців.

Як збирати кошти на допомогу?

Організації збирають гроші на рахунки, проте можна збирати кошти й на свою власну картку. Для цього необхідно відкрити рахунок в банку.

Важливо аби банківська картка для збору коштів на волонтерську допомогу не використовувалась для особистих витрат.

Витрачаючи зібрані кошти варто звітувати про витрати публічно.

Деякі банки пропонують оформлення спеціальної картки волонтера, яка дозволяє скасувати комісії під час переказів або зняття готівки.

Як відрізнити шахраїв від волонтерів?

Шахраї часто дублюють повідомлення про допомогу в різних месенджерах і просять скинути гроші на картку якнайшвидше. Також злочинці створюють фейкові акаунти з іменами відомих волонтерів або громадських діячів та просять кошти, які потім привласнюють.

Пам’ятайте! 

Гроші, розміщені в банку на поточному рахунку захищені Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

В разі початку виведення з ринку  якогось із банків у період з 13 квітня 2022 року до завершення трьох місяців після скасування чи припинення дії воєнного стану вкладникам такого банку Фонд відшкодує усю суму вкладу разом з нарахованими відсотками.

Після завершення тримісячного періоду з дня скасування чи припинення дії воєнного стану Фонд відшкодовуватиме кошти за вкладами в одному банку в межах 600 тис. грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter