Як досягти фінансової мети?

Накопичувати гроші — це не так складно, ніж здається на перший погляд. 

Вмотивованість, регулярна практика та знання з фінансової грамотності завжди стануть вам у нагоді.

Отже, крок за кроком - до мети!

Мета накопичень має бути конкретною та вимірною. 

Неефективним є намагання відкладати гроші на щось абстрактне. Варто визначитись, що саме ви хотіли б отримати? В майбутньому саме це допоможе у розрахунках та наступних кроках з досягнення фінансової мети.

Процес накопичення коштів повинен приносити задоволення та передчуття гарного результату.

Заощадження на придбання нової праски чи автомобіля, на здобуття освіти або майбутній ремонт квартири - все це покращує якість життя та надає нам нові можливості та перспективи.

Розрахуйте суму для регулярних накопичень.

Як навчитися збирати гроші? Потрібно розробити план та визначитись, на що саме відкладаємо гроші.  Майбутні витрати повинні мати конкретну назву та чітко визначену ціну. Варто формулювати мету, наприклад, це покупка смартфона. Важливо знати, яка саме модель телефона вас цікавить та скільки вона коштує.

Коли ви визначились, що саме є метою накопичення коштів, встановіть період та розмір накопичень. Для цього відповімо на питання: скільки часу потрібно, щоб зібрати всю суму, та скільки необхідно відкладати щомісяця?

Враховуйте доходи та витрати.

Перед тим, як розпочати накопичення коштів, розрахуйте співвідношення власних витрат та доходів. Це зручно зробити за допомогою банківського застосунку або спеціальної програми, яка допоможе контролювати всі статті ваших прибутків та витрат за місяць.

Розпочавши контроль за власними грошима ви побачите, що можливо, у вашому бюджеті є «Бермудські трикутники», в яких зникають гроші. Інколи саме  непомітні витрати є причиною втрати коштів.

Проконтролюйте власний бюджет впродовж хоча б одного чи двох місяців - це дозволить оцінити реальний  стан ваших фінансів.

Оптимізуйте щоденні витрати.

Отримати прибуток інколи легше, ніж його утримати. Часто збільшення доходів призводить до більших витрат. Щоб цього уникнути, потрібно контролювати витрати.

З чого варто розпочати? Відкладайте одразу, як тільки отримали зарплату. Розподіліть кошти між витратами на місяць за комунальні послуги, транспорт, освіту та інші потреби і визначену суму коштів, яку потрібно відкласти.

Родинний бюджет можна посадити на «Фінансову дієту». Цей метод допоможе, якщо  вам складно накопичувати.  Порахуйте всі витрати та залиште суму на нагальні  потреби впродовж місяця.

Порахуйте, скільки вам потрібно грошей на день. Залиште саме цю суму, а решту відкладіть. Цей спосіб заощадження допоможе сформувати корисну фінансову звичку.

Практичні поради та інструменти.

Накопичуйте у тій валюті, в якій плануєте витрачати гроші.

Враховуйте валюту до якої прив’язана фінансова ціль.

Наприклад, ви плануєте в майбутньому витратити на покупку кошти у гривні. Тоді не варто переводити гроші у валюту, бо ви втратите двічі на різниці курсу валют: при купівлі та продажі валюти.

Також, враховуйте спосіб зберігання накопичень та можливі ризики.

Можна розмістити кошти як банківський вклад – це простий і доступний спосіб зберігання та  примноження коштів.

Перевагами депозитного банківського вкладу є, зручне та швидке оформлення у відділенні банку або онлайн і захист Фонду гарантування вкладів.

У випадку, якщо банк визнають неплатоспроможним, вам достатньо буде звернутися до банку-агенту Фонду гарантування вкладів з паспортом та довідкою – ідентифікаційним кодом та отримати кошти. Також ви маєте можливість отримати гарантоване відшкодування від Фонду дистанційно.

Також, варто враховувати, що гроші з банку не можна забрати до закінчення терміну депозиту, а на додаткові послуги встановлюються інші тарифи, що  також можуть стати додатковими витратами.

Нехай кожен крок реалізації вашого фінансового плану буде успішним!

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter