Які податки сплачуються з відсотків по депозиту?

Банківський вклад – це зручний спосіб заощадити та зберегти власні кошти від інфляції.  Укладаючи депозитний договір з банком ми отримуємо можливість зберегти власний капітал та отримати пасивний дохід. 

Попередній розрахунок прибутку від депозиту допомагає ефективно  реалізувати власний фінансовий план.

Але чи всі ми знаємо про існування в Україні податку на депозит?

Податковий кодекс України передбачає, що кожен вкладник банківської установи сплачує податок на депозит.

Зауважимо, що податок нараховується не на всю суму депозиту, а виключно на отриманий вкладником дохід. Тобто, саме на відсотки за депозитом. 

Фізичні особи повинні сплатити 19,5% податку від суми нарахованих відсотків за вкладом.

Ця сума складається з  18% - податку на прибуток та 1,5% - це військовий збір, доходи від якого йдуть на потреби української армії.

Оподаткуванню підлягають не тільки відсотки саме за депозитними рахунками, також це стосується відсотків за поточними рахунками,  вкладами у кредитних спілках, прибутками за іпотечними цінними паперами тощо.

Відсотки за депозитними рахунками оподатковуються незалежно від того, в якій валюті зроблено внесок. 

Клієнт банку не сплачує ці податки самостійно, за нього це робить банківська установа. Банк, як податковий агент, щомісяця звітує перед фіскальними органами про суму перерахованих податків.

Ця інформація подається загальною сумою щодо всіх вкладників, не називаючи прізвища та конкретні суми депозитів.

Проценти на депозит нараховуються від дня, наступного за днем надходження до банку грошових коштів, до дня, який передує поверненню грошових коштів вкладнику чи списанню з депозитного рахунка вкладника з інших підстав.

Наприклад, банк нараховує за депозитним договором щомісяця  дохід від розміщених коштів. З цієї суми банк утримує 19,5% та перераховує ці гроші до державного бюджету. Таким чином, оподаткування депозитів збільшує надходження до бюджету.

Якщо вкладник достроково розриває договір за депозитом, найчастіше, він втрачає відсоткові нарахування або отримує невеликий відсоток. В цьому випадку банк робить перерахунок  відсотків за депозитом.

Чи існує обмеження щодо суми депозитного вкладу, з доходу за якою будуть стягуватись податки?

Ні, такого обмеження немає. Фізична особа-вкладник сплачує відсоток з будь-якого доходу за депозитом, незалежно від того, якою є сума.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter