Що варто перевірити перед підписанням депозитного договору?

Договір про відкриття депозиту - важливий документ з яким ми стикаємось, коли плануємо розмістити кошти в банку. Цей договір містить умови розміщення грошей на депозитному рахунку, умови нарахування та виплати відсотків, дострокового зняття грошей та іншу важливу для вкладника інформацію.

На що варто звернути увагу до підписання договору з банком, окрім відсоткової ставки за вкладом?

У договорі обов’язково має бути зазначено, що буде з вкладом після закінчення терміну депозиту: чи будуть кошти перераховані на ваш поточний рахунок або банк автоматично продовжить дію умов договору на такий же термін. Адже умови пролонгації вкладу за цей час можуть змінитись і банк може пролонгувати депозит під нижчу відсоткову ставку. Варто завчасно відключити автоматичну пролонгацію або передбачити дотримання відповідних умов ще під час укладання договору.

Важливо знати, як саме прописані в договорі умови розміщення вкладу. Чи має право банк змінювати відсоткову ставку? Уявіть ситуацію: ви відкриваєте вклад на півтора роки та розраховуєте, що визначений на момент підписання договору прибуток за відсотками вам нараховуватимуть протягом усього терміну договору. Але може так статись, що за умовами договору через рік ставка може бути переглянута.

Може трапитись ситуація, що гроші, які ви поклали на депозит, будуть потрібні вам раніше терміну, зазначеного в договорі. В цьому випадку банк може не повернути гроші достроково, якщо така умова не передбачена в договорі. Або може повернути тільки тіло депозиту та значно зменшену суму відсотків. Розмір відсоткової ставки в такому випадку вказується в договорі депозитного вкладу.

Яку інформацію банк повинен надати на вимогу клієнта?

  1. Детальний розрахунок доходів і витрат, які пов'язані з розміщенням вкладу. Вказати інформацію про суму нарахованих відсотків за весь термін розміщення вкладу, прописаний в договорі.
  2. Суму податків і зборів, що стягується з вкладника за весь термін розміщення вкладу.
  3. Суму комісійних зборів та тарифи банку, що пов'язані з розміщенням і обслуговуванням вкладу.
  4. Вкладник має право вимагати від банку виписку з публічних правил в частині тих умов, що стосуються банківського вкладу. Ця виписка має бути засвідчена уповноваженим працівником банку.

Варто знати! Впродовж дії депозитного договору банк може змінювати «публічну оферту» і розміщувати на своєму сайті оновлену інформацію.

Навіть після отримання інформації у вас все одно можуть виникнути питання стосовно окремих пунктів договору. Обов’язково зверніться до працівника банківської установи та отримайте відповіді на наступні питання.

Де саме на сайті банку ви маєте відстежувати повідомлення, зокрема щодо змін до публічної інформації? Як правильно автоматично у банківському он-лайн застосунку продовжити дію депозитного договору або відмінити пролонгацію? В які дати ви отримаєте нараховані відсотки?

До підписання договору з банком ознайомтесь з інформацією про систему гарантування вкладів фізичних осіб. Важливим документом для кожного вкладника є Довідка про систему гарантування вкладів фізичних осіб з обов’язковою інформацією для ознайомлення про максимальний розмір відшкодування, строки початку виплат, обмеження гарантій.

Зверніть увагу! Умовами договору повинно бути передбачено у який спосіб в подальшому не рідше одного разу на рік ви будете ознайомлені з Довідкою про систему гарантування вкладів фізичних осіб

Тільки отримавши відповіді на всі запитання і зрозумівши на яких умовахрозміщуються кошти в банку, можна підписувати депозитний договір.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter