Фінансові поради на шляху до фінансового успіху

  • Заощаджуйте, не відкладаючи “на потім”

Не варто очікувати, що можливість відкладати кошти з’явиться, коли доходи зростуть. Насправді, це - самообман, бо зазвичай чим більше людина заробляє, тим більше вона витрачає.

Саме тому важливо змінити власне ставлення до витрат. Спробуйте зробити так: перш ніж витрачати, спочатку відкласти певну суму, заплативши собі на майбутнє. Першим кроком до формування заощаджень може стати можливість відкладати від 3% до 5% доходу. З часом варто поступово збільшувати цей показник до 20%.

  • Сформуйте резервний фонд

Багато людей взагалі не має заощаджень, і це не завжди саме ті, хто мало заробляє. Варто замислитись про важливість створення недоторканного фінансового резерву і розпочати його створення. Розмір такого фонду повинен забезпечувати збереження комфортного рівня життя родини від 6 місяців і до одного року.

Формування резервного фонду допоможе подолати форс-мажорні обставини, і тоді вам не доведеться витрачати кошти, які передбачені на інші статті бюджету.

  • Контролюйте витрати

Перевіримо просто зараз, чи знаєте ви, скільки витрачаєте? Спробуйте назвати середню суму витрат на харчування, транспорт, комунальні послуги та подарунки близьким. Якщо ви не можете дати відповідь на це запитання, значить, ви не стежите за тим, куди йдуть ваші гроші. Радимо вам вже зараз розпочати облік витрат і доходів. Ця фінансова звичка є корисною та ефективною для управління фінансами родини. Знаючи власні витрати ви зможете планувати бюджет на місяць та рік, знаходити нові шляхи заощадження коштів та отримання прибутків, оцінити загалом ваш фінансовий потенціал.

  • Не зберігайте кошти “під подушкою”

Чи варто не довіряти фінансовим установам та надавати перевагу зберіганню коштів вдома? Звичайно ні. Зберігати кошти вдома є дещо ризикованим. Варто інвестувати накопичені кошти, при цьому вкладати їх в різні фінансові інструменти, щоб диверсифікувати ризики. На початку вашого шляху до накопичення коштів зверніть увагу на такий фінансовий інструмент як, наприклад, депозит.

Кошти, які ви зберігаєте в банку, захищені Фондом гарантування вкладів.

  • Позбудьтесь боргових зобов’язань

Уявіть, що ви маєте кредитний ліміт на картці, та оплачуєте за його допомогою покупки, вартість яких перевищує розмір вашого щомісячного доходу.

Банк поступово збільшує кредитний ліміт, і через деякий час ви помічаєте, що вашої зарплати вистачає тільки на поповнення кредитної карти, і ви змушені знову використовувати кредитний ліміт.

Коли ми витрачаємо кредитні гроші на поточні потреби, це не тільки не покращує наше життя, а й позбуває нас частини доходу.

Перш ніж підписати кредитний договір з банком, порахуйте, яку саме суму вам доведеться повернути.

Якщо ви користуєтесь кредитним лімітом на банківських картках -вчасно погашайте заборгованість в межах пільгового періоду.

  • Користуйтесь податковими знижками

Не всі знають про існування податкових пільг від держави.

Для тих, хто навчається в українських закладах освіти та їх близьких родичів існує право на певну компенсацію вартості освітніх послуг - податкову знижку на навчання, якщо було сплачено кошти на користь цих закладів. Наявність податкової знижки передбачена нормами Податкового кодексу України.

Можливо отримувати від держави компенсацію частини сплачених податків щодо накопичувального страхування життя, внесків у недержавні пенсійні фонди, благодійність тощо. Тому варто знати власні права на отримання податкових пільг та користуватись такими можливостями.

Радимо вам прислухатись до наших порад та бажаємо бути фінансово грамотними!

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter