Фонд гарантування вкладів подав позов проти Леоніда Клімова

13.01.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) подав позов до Господарського суду м. Києва про відшкодування збитків АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ІМЕКСБАНК» (далі - Банк) на суму близько 8,4 млрд грн проти Леоніда Клімова, власника Банку і засновника АТ «Футбольний клуб «Чорноморець». Також серед відповідачів – колишній менеджмент Банку.

Фонд зібрав достатньо доказів про виведення менеджментом коштів з Банку на користь його власника через схемне кредитування 36 позичальників (41 кредитна угода, або майже 56% балансового кредитного портфелю). Позичальники були пов’язані з Клімовим та мали незадовільний фінансовий стан. Враховуючи вимоги чинного законодавства до управління кредитним ризиком, такі позичальники взагалі не мали отримувати кредитів в Банку.

Попри неповернення кредитів, з 2013 року Банк неодноразово надавав згаданим позичальникам відстрочення сплати боргу і вивів з під застави високоліквідне забезпечення. У переліку втрачених застав: майнові права на об’єкти незавершеного будівництва, елітні дачні котеджі в Одеській області, комерційна нерухомість, депозитні кошти. Документально підтверджено виведення забезпечення вартістю понад 7,1 млрд грн. Все це – схема для уникнення стягнення коштів за рахунок застав.

Через таки дії менеджменту єдиним забезпеченням за вказаними кредитними угодами залишився стадіон «Чорноморець», з вартістю значно нижче заборгованості за кредитами. При цьому, оцінку об’єкту кілька разів було безпідставно збільшено залученим Банком оцінювачем: від 2,1 млрд грн у грудні 2011 року до 7,8 млрд грн у грудні 2014. Це перевищує вартість вдвічі більшого НСК «Олімпійський», наведену у відкритих джерелах. У підсумку заборгованість за кредитами на 13,4 млрд грн лишилась непогашеною.

Ще одна шахрайська схема з забезпеченням: заміна нерухомості та майнових прав на об’єкти незавершеного будівництва за 13 кредитними угодами на фіктивну заставу. Внаслідок цієї оборудки замість твердої застави у забезпечення за кредитами було оформлено майнові права  за попередніми угодами щодо купівлі-продажу земельних ділянок в Одеській області, призначених для сільськогосподарського виробництва. Такі угоди на той час взагалі не могли бути укладені через встановлений Земельним кодексом України мораторій. Через цю схему Банк втратив застави на понад 2 млрд грн.

Вказані дії стали причиною неплатоспроможності Банку і нестачі коштів для повного розрахунку з його кредиторами під час процедури ліквідації. Фонд буде відстоювати законні інтереси кредиторів у суді та інформуватиме суспільство про розвиток подій на своєму сайті.

Довідково. Фонд гарантування вкладів з 26.01.2015 року після рішення Національного банку України про визнання АТ «ІМЕКСБАНК» неплатоспроможним запровадив в Банку тимчасову адміністрацію. З 21.05.2015 року Фонд здійснює процедуру ліквідації установи. Під час тимчасової адміністрації і ліквідації Банку Фонд виплатив його вкладникам 4,3 млрд грн. Сума непогашених вимог кредиторів Банку після відкритого продажу всіх його активів – 8,4 млрд грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter