Фонд гарантування вкладів передав державі акції російських банків

16.01.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб передав державі в особі державного підприємства «Національний фонд інвестицій України» акції дочірніх структур російських державних банків в Україні, зокрема:

  • корпоративні права у розмірі 5 080 310 373 простих іменних акцій, що становлять 99,77% статутного капіталу ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ ПРОМИСЛОВО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» (далі – ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК»), тобто, всі акції, що належали «ВЕБ.РФ»;
  • корпоративні права у розмірі 24 065 460 500 простих іменних акцій, що становлять 100% статутного капіталу АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (далі - АТ «МР БАНК»), що належали «Сбєрбанку Росії».

Передачу акцій здійснено на виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» та розпорядження Кабінету міністрів України від 13 вересня № 815-р «Деякі питання проведення примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

Нагадаємо, у травні 2022 року Фонд на підставі рішення РНБО замінив «материнські» банки ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК» та АТ «МР БАНК» в реєстрі кредиторів на державу. Також згідно цього рішення Фонд у грудні забезпечив перерахування до спеціального фонду державного бюджету коштів з накопичувальних рахунків цих банків.

«Конфісковані кошти уряд планує використати для відновлення зруйнованого житла українців, - зазначила заступник директора-розпорядника Фонду Ольга Білай. – Передача акцій – черговий, але не останній етап конфіскації активів держави-агресора. Тепер всі активи, які залишаться після розрахунку з кредиторами цих банків, будуть передані державі Україна. Зауважу, що російські акціонери з травня 2022-го до переліку кредиторів не належать».

Довідково. Фонд гарантування вкладів розпочав ліквідацію ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК» та АТ «МР БАНК» 25 лютого на підставі рішень правління Національного банку України № 90-рш/БТ та № 91-рш/БТ про відкликання банківських ліцензій та ліквідацію і відповідних рішень виконавчої дирекції Фонду.

Рішення РНБО «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» було введено в дію указом Президента України від 11.05.2022 №326/2022 та затверджено Законом України від 12.05.2022 №2249-IX.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter