У 2022 році Фонд гарантування вкладів виплатив вкладникам банків, що ліквідуються, понад 5,8 млрд грн гарантованого відшкодування

18.01.2023

ПРЕС-РЕЛІЗ   

У 2022 році вкладники банків, що ліквідуються, отримали від Фонду гарантування вкладів гарантоване відшкодування на загальну суму 5 832,6 млн грн.

«З початком повномасштабної агресії рф проти України Фонд ні на день не припинив виплату гарантованого відшкодування. Однак з розгортанням бойових дій ми отримали новий виклик – забезпечити можливість дистанційних виплат гарантованого відшкодування без відвідування відділень банків-агентів. У стислі терміни перший банк-агент реалізував дистанційні виплати через свої онлайн-сервіси, а сьогодні таких банків чотири», - відзначила заступник директора-розпорядника Фонду Наталія Рудуха.

Дистанційно вкладники отримали гарантованого відшкодування на суму 1 605,6 млн грн, що становить близько 30% від загальної суми виплат.

«На загальну суму виплат значною мірою вплинуло запровадження 100% гарантій за вкладами. Після набуття чинності відповідного закону, два банки – «Мегабанк» та «Січ» – були визнані неплатоспроможними і перейшли під управління Фонду. Їх вкладникам відшкодовується кошти у розмірі вкладу з нарахованими відсотками. Із загальної суми гарантованих виплат 85% становлять виплати вкладникам «Мегабанку» та банку «Січ» (3 739,4 млн грн та 1 205,2 млн грн відповідно)», - підкреслила Наталія Рудуха.


Нагадаємо, після набуття чинності Закону України №2180-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб», на час дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після його скасування чи припинення запроваджено 100% гарантії за банківськими вкладами. Це означає, що вкладникам банків, визнаних неплатоспроможними на час дії цієї норми, Фонд відшкодовує повну суму їх вкладів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter