Банки під управлінням Фонду гарантування вкладів відстояли у суді повернення боргів на 75,9 млрд грн

26.01.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) повідомляє, що за підсумками претензійно-позовної роботи з повернення активів неплатоспроможних банків на користь їх кредиторів на початок 2023 року винесено 3 534 судових рішень про повернення боржниками банків, що ліквідуються, заборгованості на загальну суму 75,9 млрд грн. В тому числі борги 723 юридичних і 2 811 фізичних осіб.

Перелік боржників неплатоспроможних банків оприлюднено на сайті Фонду на виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом. Зазначені у переліку боржники не погасили у повному обсязі борги, визначені судовими рішеннями, і права вимоги за такими боргами станом на 01.01.2023 не були відчужені у процесі ліквідації банків.

«Нажаль, виграш в суді - ще не гарантія повернення грошей, - зазначив заступник директора-розпорядника Фонду Віктор Новіков. – Досвід попередньої кризи говорить, що це тривалий і не завжди результативний процес. До того ж, серед боржників є як відомі працюючі компанії, що ухиляються від виконання зобов’язань, так і ті, що втратили активи через воєнні дії».

Для підвищення ефективності виконання судових рішень Фонд залучає приватних виконавців.

«Рішення суду не можна віддати кредиторам замість грошей, - підкреслила заступник директора-розпорядника Фонду Ольга Білай. – За 4,5 роки, з травня 2018-го, Фонд передав приватним виконавцям судові накази щодо повернення боргів на 105 млрд грн, проте отримав за цими наказами лише 100 млн грн. Але й ці 100 млн грн краще, ніж нічого, і всі ці кошти ми повернули кредиторам».

Позичальникам, які зазнали збитків через війну та не мають можливості дотримуватись узгодженого графіку повернення кредитів, Фонд пропонує знизити кредитне навантаження з допомогою реструктуризації.

Реструктуризований кредит, відповідно до політики Фонду, підлягає продажу в останню чергу, претензійно-позовна робота щодо нього на час реструктуризації не здійснюється, а відомості про такий борг Фондом не оприлюднюються.

Нагадаємо, відповідно до статті 46 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» відомості про боржників, які прострочили виконання зобов’язань перед неплатоспроможним банком, перестають бути конфіденційними чи становити банківську таємницю. Фонд складає та оприлюднює перелік боржників з дотриманням вимог статті 6 Закону України «Про доступ до судових рішень». Кошти від повернення та продажу активів банків, що ліквідуються Фондом, спрямовуються кредиторам цих банків у визначеній законодавством черговості.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter