Рада з фінансової стабільності закликала до створення передумов для відновлення кредитування економіки

22.08.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

18 серпня 2016 року відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності під головуванням Міністра фінансів Олександра Данилюка за участі Голови Національного банку України Валерії Гонтаревої, керівників національних комісій – регуляторів фінансового ринку Тимура Хромаєва та Ігоря Пашка, директора-розпорядника ФГВФО Костянтина Ворушиліна.

Члени Ради відзначили позитивні тенденції у відновленні економіки. Прискорилися темпи зростання ВВП, інфляція знаходиться в прогнозованих межах, триває поступове відновлення обсягу депозитів населення у банках. Учасники Ради підкреслили, що для закріплення вказаних тенденцій необхідне якнайшвидше відновлення співпраці з МВФ.

Учасники засідання обговорили важливість перерахування прибутку НБУ до Державного бюджету України для успішного його виконання. Валерія Гонтарева запевнила присутніх у повній готовності НБУ перерахувати прибуток за 2015 рік у розмірі 38,164 млрд. грн. Для цього необхідно якнайшвидше сформувати Раду НБУ, яка має затвердити фінансову звітність Національного банку.

Учасники засідання обговорили питання відновлення кредитування економіки у 2017 році. На заваді цьому стоять непрацююча судова система, відсутність законодавства про посилення прав кредиторів та високе боргове навантаження більшості великих підприємств. Члени Ради звернули  увагу на низьку ефективність правоохоронних органів у роботі з акціонерами та топ-менеджерами збанкрутілих банків. Додаткової уваги правоохоронців потребує загальнопоширена практика реалізації заставного майна Державною виконавчою службою за суттєво заниженими цінами.

На засіданні Ради також обговорювалася необхідність посилення фінансової та інституційної спроможності ФГВФО. Національний банк  та Міністерство фінансів України підтвердили готовність фінансово підтримати Фонд у разі нестачі коштів для виплат вкладникам збанкрутілих банків. На думку НБУ, потреби у додаткових коштах будуть мінімальними. Члени Ради погодилися, що пріоритетом Фонду найближчими роками стане робота з реалізації активів та запропонували на наступному засіданні Ради у жовтні обговорити стратегічні питання подальшого реформування системи гарантування вкладів. 

Рада з фінансової стабільності наголосила на необхідності прийняття закону, що змінить принципи формування наглядових рад державних банків. Більшість складу наглядових рад повинні становити незалежні члени, обрані на конкурсній основі. Відзначено необхідність повноцінної реалізації кроків, передбачених Стратегією розвитку державних банків.

Ключові факти про Раду

Раду з фінансової стабільності створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять за посадами Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України. Рада є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави. У 2016 році відбулося чотири засідання Ради.Наступне заплановано на жовтень поточного року. На початку травня Рада оприлюднила перший звіт про свою діяльність.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter