Фінансовий стрес та шляхи його подолання

Кризи впливають не тільки на стан економіки країни, роботу підприємств та рівень добробуту домогосподарств. Фінансовий стрес – це реакція кожного громадянина певною поведінкою на загрозу економічних потрясінь.Як запобігти перетворенню фінансових стресів у тривогу, що може заважати нам приймати правильні рішення щодо наших грошей?

Для того аби впоратись з цією тривожністю корисно опанувати навички з фінансової грамотності, які допоможуть ефективно керувати власними ресурсами, особливо в період кризи.

Найкращий спосіб зменшити вплив фінансового стресу — це мати чітке уявлення про реальну ситуацію та розпочати контролювати свої фінанси і зробити виважені кроки для змін на краще.

Зниження доходів теж є чинником фінансового стресу. Але важливо не як багато ми заробляємо, а як саме ми розпоряджаємось власними грошима. Для цього в нагоді стануть корисні зміни у фінансових звичках: уміння формувати «подушку безпеки», фінансове планування та контроль бюджету родини і уникнення боргових зобов’язань. Все це допоможе позбутися негативного впливу факторів фінансового стресу.

В кризовий період сфера особистих фінансів особливо вимагає «обліку та контролю». Планування витрат, контроль над щоденними, на перший погляд, дрібними та незначними витратами, можливість заощаджувати та досягати,спочатку короткострокових фінансових цілей – все це допоможе позбутися хаосу у питаннях фінансів та почуватись більш впевнено у власному майбутньому.

На заваді до змін на краще часто стоїть поширена думка про те, що якщо грошей завжди недостатньо, то й не варто розпочинати планувати та мати власний фінансовий план. Насправді все навпаки – варто уважно слідкувати за власними фінансами та розпочинати з маленьких, перших, кроків.
Використовуйте онлайн застосунки або інший інструмент управління грошима, щоб відстежувати свій прогрес.

Як зменшити стрес при фінансовому плануванні?

Ці кроки зменшать вплив фінансового стресу в майбутньому.
Зробіть розрахунок доходів та витрат. Зверніть увагу, що найчастіше підрахувати власні витрати значно складніше, бо потрібно подолати внутрішній опір та поглянути на отриманий результат критично.
Планування та контроль над витратами часто пов’язані з їх скороченням - можливістю позбутись «витоку» грошей з бюджету. І хоч це не завжди приємно, але призводить до позитивних фінансових результатів. Вже через декілька місяців ви можете побачити покращення фінансової ситуації вашої родини.
Проаналізувавши вашу фінансову ситуацію на сьогодні, в подальшому, ви зможете знайти нові шляхи для конкретних дій з покращення фінансового стану. Головне в цьому процесі не зупинятись та діяти.
Скористайтеся послугами фінансового радника. Це допоможе зрозуміти, як діяти в складній ситуації, отримати кваліфіковану підтримку при фінансовому плануванні.
Створіть фінансову подушку безпеки. Для багатьох людей фінансовий стрес це страх зробити помилку та потрапити до боргової ями. Наявність фінансової подушки допоможе почуватись більш захищеними у форс-мажорних обставинах.
Знайдіть додаткове джерело доходу, яке забезпечить постійне або короткострокове підвищення доходу та допоможе збільшити резервний фонд, позбутись боргових зобов`язань та полегшити фінансовий стрес.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter