Господарський суд Києва розгляне справу за позовом Фонду гарантування вкладів проти власника «Дельта Банку» на 23 млрд грн

10.02.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Північний апеляційний господарський cуд повернув до Господарського суду Києва справу за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) від 22.12.2021 про відшкодування збитків АТ «Дельта Банк» за рахунок його власника Миколи Лагуна і колишніх топменеджерів установи у розмірі майже 23 млрд грн (№910/21280/21).

Нагадаємо, Господарський суд Києва 21.07.2022 залишив позов Фонду без розгляду, посилаючись на правила об’єднання вимог, проте апеляційний суд скасував це рішення.

Збитки банку були спричинені виведенням з нього активів, починаючи з 2011 року, шляхом кредитування пов’язаних компаній в Україні та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Ці дії призвели до неплатоспроможності банку у 2015 році і нестачі коштів для розрахунку з його кредиторами під час виведення установи з ринку.

Виявлені Фондом факти лягли в основу численних кримінальних проваджень. 11.10.2021 Нацполіція разом зі Службою безпеки України за процесуального керівництва Офісу генпрокурора повідомила власнику, голові Ради директорів банку та її заступникам про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 5 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України (виведення коштів в особливо великих розмірах).

За позовом Фонду 10.12.2019 Північний апеляційний господарський суд наклав арешт на активи власника АТ «Дельта Банк» у розмірі 691 млн грн та заборонив йому вчиняти будь-які дії щодо відчуження майна в межах суми стягнення.

Для пошуку закордонних активів власника банку Фонд провів конкурс, під час якого встановив доведені факти пов’язаності одного з претендентів з Лагуном (ТОВ «Юридична фірма «Спенсерс»). Фонд не міг допустити залучення цієї компанії в якості юридичного радника та не допустив до участі в третьому етапі конкурсу. Переможцем стала відома у світі компанія DWF Law, з якою 10.04.2020 було укладено договір.

Відсторонений учасник звернувся до суду з вимогою визнати договір з DWF Law недійсним. Суд, всупереч інтересам кредиторів банку, став на сторону пов’язаної з Лагуном компанії і фактично заблокував пошук його активів в закордонних юрисдикціях. Фонд продовжує спроби оскаржити рішення суду в касаційній інстанції та налаштований і надалі відстоювати інтереси кредиторів АТ «Дельта Банк», у тому числі здійснювати подальший розшук активів його власника за кордоном.

Принагідно закликаємо осіб, які стверджують, що володіють інформацією про іноземні активи Лагуна, але приховують її, не бути посібниками вчинених ним злочинів і надати цю інформацію Фонду та/або правоохоронним органам в межах існуючих кримінальних проваджень.  

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter