Представники бізнесу подали заяви на реструктуризацію кредитів у банках, що виводяться з ринку, на понад 8,5 млрд грн

20.02.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Суб’єкти господарювання-позичальники банків, що перебувають під управлінням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, мають змогу реструктуризувати свою заборгованість за кредитами і у такий спосіб зменшити для себе боргове навантаження, відновити кредитну історію, зберегти репутацію та відтермінувати продаж прав вимоги за своїм кредитом.

На цей момент бізнес подав до Фонду заяви на реструктуризацію кредитів на понад 8,5 млрд грн, і кількість таких заяв постійно зростає.

Реструктуризувати свою заборгованість за кредитом можуть юридичні особи, а також фізичні особи-підприємці, які відповідають, зокрема, таким умовам:

  • не є пов’язаною з банком особою;
  • раніше не реструктуризували заборгованість за цим кредитом за програмами Фонду.

Для цього позичальнику-суб’єкту господарювання необхідно звернутись до банку-кредитора з відповідною заявою та надати обґрунтування обставин, що спричинили звернення щодо реструктуризації, документи, що підтверджують ці обставини, а також документи, що підтверджують фінансовий стан і спроможність виконувати умови реструктуризації.

«Реструктуризація кредиту за програмою Фонду вигідна усім сторонам. Насамперед, позичальникам, оскільки вони таким чином не накопичують заборгованість і мають змогу далі працювати у нинішні непрості часи. А банк під управлінням Фонду отримує грошовий потік від обслуговування кредитів, який спрямовує на розрахунки з кредиторами банків, що виводяться з ринку.

Ми застосовуємо індивідуальний підхід при розрахунку умов реструктуризації для кожного позичальника-представника бізнесу, маючи на меті створити сприятливі умови для повного погашення позичальником заборгованості до завершення процедури ліквідації банку. І бачимо, що боржники відчули її переваги, оскільки попит на неї зростає», наголосила заступник директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.


Підписання боржником договору щодо реструктуризації є підставою для припинення банком роботи щодо продажу права вимоги за таким кредитним договором та зняття відповідного лота з торгів. Продаж прав вимоги за такими кредитними договорами здійснюється в останню чергу у разі, якщо заборгованість за кредитом повністю не сплачено протягом процедури ліквідації банку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter