Ще понад 8,8 млрд грн перерахував до Держбюджету Фонд гарантування вкладів на виконання рішення РНБО

03.03.2023

ПРЕСРЕЛІЗ       

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечив перерахування до спеціального фонду Державного бюджету України ще понад 8,8 млрд грн. Це – кошти, виплачені за облігаціями внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав, та купонний дохід за ОВДП, що належали АТ «МР БАНК». Перераховані суми, як очікується, будуть спрямовані на відшкодування збитків завданих економіці країни внаслідок російської агресії.

Перерахування було здійснено на виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України  «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» та розпорядження Кабінету міністрів України від 13 вересня 2022 року № 815-р «Деякі питання проведення примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

Як відомо, раніше ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 23.09.2022 було накладено арешт у кримінальному провадженні №42022102070000059 від 14.03.2022 внаслідок чого існувала заборона розпорядження та користування грошовими коштами АТ «МР БАНК», які знаходяться на відповідному рахунку депозитарної установи, та на який надходять/надійшли кошти за цінними паперами, у тому числі за державними цінними паперами, на користь АТ «МР БАНК». Однак, за результатами спільної діяльності АТ «МР БАНК» та Фонду, арешт майна було скасовано. 

«Скасування згаданого арешту дозволило Фонду упродовж тижня забезпечити перерахування на користь держави Україна загалом майже 9,9 млрд грн. Першим кроком стала передача державі, в особі Міністерства фінансів, ОВДП номінальною вартістю 1,1 млрд грн, що перебували на балансі АТ «МР БАНК». І зараз ми звітуємо про перерахунок до спеціального фонду Держбюджету ще 8,8 млрд грн – коштів виплачених за ОВДП, строк погашення яких настав, та виплачений купонний дохід за ОВДП що належали АТ «МР БАНК». Держава-терорист уже платить за збитки, яких завдає українській економіці. І це – тільки початок», - сказала Ольга Білай, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів. 

Довідково: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав ліквідацію ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК» та АТ «МР БАНК» 25 лютого на підставі рішень правління Національного банку України № 90-рш/БТ та № 91-рш/БТ про відкликання банківських ліцензій та ліквідацію і відповідних рішень виконавчої дирекції Фонду.

Рішення РНБО «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» було введено в дію указом Президента України від 11.05.2022 №326/2022 та затверджено Законом України від 12.05.2022 №2249-IX.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter