Фонд призупиняє співпрацю із організатором торгів ТОВ «Самсон»

25.08.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб призупиняє співпрацю із ТОВ «Самсон», яке рішенням виконавчої дирекції від 12 лютого 2015 року було кваліфіковано для надання послуг за напрямом «Організація торгів». До затвердження результатів наступного планового кваліфікаційного відбору за цим напрямом компанія не буде отримувати лоти на продаж. Відповідне рішення прийнято виконавчою дирекцією Фонду у відповідь на зафіксовані порушення.

18 серпня цього року до Фонду надійшли звернення від уповноважених осіб на ліквідацію трьох банків щодо непрацездатності електронного майданчику ТОВ «Самсон». Це призвело до зриву одразу кількох аукціонів, лотами на яких були активи неплатоспроможних банків. Пізніше Фондом було встановлено, що електронний майданчик ТОВ «Самсон» не працював понад добу. При цьому Фонд про перебої в роботі не був попереджений. Зірвані аукціони будуть проведені на електронних майданчиках інших організаторів торгів.

Питання забезпечення максимального рівня прозорості та ефективності процесу продажу активів неплатоспроможних банків завжди було серед пріоритетних для Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Саме з метою підвищення ефективності цього процесу було прийнято рішення перейти на реалізацію активів через електронні аукціони. Утім порушення з боку організаторів торгів, зокрема – тривала непрацездатність електронних майданчиків, унеможливлюють ефективне проведення електронних аукціонів. Тому Фонд гарантування і надалі працюватиме над тим, аби виявляти порушення та вживати відповідних заходів. До речі, критеріями нинішнього планового відбору серед організаторів торгів, який за рішенням Фонду триватиме до 16 вересня, допускається непрацездатність електронного торговельного майданчику не більше 22 годин на рік. 

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter