Чи можна відкрити декілька рахунків в одному банку?

Банківський рахунок відкривається банком за потребою клієнта банку. Але якщо сталось так, що вам потрібно відкрити ще один банківський рахунок, то виникає питання, чи можна відкрити декілька рахунків в одному банку?

Так, це можливо. Клієнти банків можуть відкривати поточні рахунки в національній та іноземній валютах для проведення всіх видів розрахунково касового обслуговування.

Чинним законодавством України не встановлено обмежень щодо кількості поточних рахунків, які можуть відкривати юридичні чи фізичні особи в одному банку.

Банки надають можливість відкрити декілька рахунків на власне імʼя. Рахунки на імʼя малолітніх дітей відкриваються їх законними представниками, а неповнолітня особа може відкрити рахунок самостійно.

Строк дії відкритого поточного рахунку не обмежується і поповнювати його можна готівковим та безготівковим способом. Вартість відкриття кожного рахунку врегульовано банківською установою — відповідно до обраного клієнтом тарифного пакету.

Що потрібно знати про особливості відкриття банківських рахунків?

  • всі поточні рахунки в рамках одного договору з банком на обслуговування (незалежно від валюти) будуть мати однаковий номер рахунку;
  • номер зазначений на банківській картці не є номером рахунку. Номери рахунків клієнтів банків формуються за стандартом IBAN;
  • якщо клієнт банку мав рахунок для отримання, наприклад, соціальних виплат або надходження заробітної плати, припинення виплат або зміна місця роботи не призведе до автоматичного закриття банківського рахунку відкритого для отримання цих коштів, крім тих випадків, що передбачені Законом або умовами договору з банком;
  • завершення строку дії банківської платіжної картки не означає автоматичного закриття рахунка у банку.

Чи можна відкрити декілька депозитних вкладів в одному банку?

Зазвичай обмежень щодо відкриття декількох вкладів в одному банку немає. Але цю інформацію потрібно уточнювати в банку, клієнтом якого ви є.

Умови розміщення кошів на депозитний вклад є різноманітними, що допомагає вкладнику обрати найбільш вигідний та зручний для себе варіант з урахуванням поточних обставин та цілей. Зручно надійно зберігати гроші та залишати до них доступ, за можливості поповнювати вклад і за потреби забирати потрібну суму.

А якщо сталось так, що банк, в якому вкладник має декілька вкладів, стане неплатоспроможним? Яке відшкодування від Фонду гарантування вкладів очікує вкладника?

Право на отримання від Фонду гарантування вкладів відшкодування коштів за вкладом разом з нарахованими відсотками в межах гарантованої суми встановлено законодавством України. Протягом дії воєнного стану в Україні та трьох місяців з дня його припинення чи скасування у разі визнання банку неплатоспроможним або ліквідації Фонд гарантування вкладів гарантує кожному вкладнику банку повернення вкладу в повному розмірі, крім коштів, які Фонд не відшкодовує незалежно від суми. Після завершення тримісячного періоду з дня скасування чи припинення дії воєнного стану максимальна сума відшкодування коштів вкладникам за всіма вкладами в одному банку складатиме 600 тисяч гривень, незалежно від кількості вкладів у банку.

Під час розрахунку гарантованої суми відшкодування в неплатоспроможному банку до виплати вкладнику Фонд гарантування вкладів враховує усі кошти, розміщені вкладником на депозитних, поточних та карткових рахунках, в тому числі рахунках, які відкрито для отримання соціальних виплат, пенсій, стипендій тощо в одному банку

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter