Фонд гарантування розрахується з усіма вкладниками та кредиторами «Айбокс банку»

30.03.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

За перший тиждень, відколи тривають виплати гарантованого відшкодування, вкладники АТ «Айбокс банк» отримали від Фонду гарантування вкладів 184 млн грн, що складає 62,3% загальної суми, призначеної до виплат. Показово, що майже 40% коштів було отримано вкладниками дистанційно, не відвідуючи відділення банку-агента. Виплати тривають, за отриманням коштів вкладники можуть звертатися до будь-якого із банків-агентів Фонду.

«Розуміючи обставини, у яких зараз ми живемо, Фонд поставив перед собою завдання максимально прискорити процедури розрахунку із вкладниками та кредиторами банку. Так, виплати гарантованого відшкодування вкладникам «Айбокс банку» Фонд розпочав уже на 13 робочий день з початку ліквідації. Зараз формується реєстр кредиторів та паралельно здійснюється інвентаризація активів банку. Уже у квітні Фонд розпочне задоволення вимог кредиторів «Айбокс банку». Можу сказати впевнено, що Фонд розрахується із усіма вкладниками та кредиторами «Айбокс банку», - сказала заступниця директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

У ході інвентаризації активів та формування ліквідмаси стало відомо, що на дату початку процедури ліквідації банку Фондом залишок коштів на коррахунку в НБУ становив 982,7 млн грн. Показовою є структура активів банку: кредитний портфель становить менше десятої частини усіх активів. Це  свідчить, що кредитування не було основною діяльністю банку, що є нетипово для стандартної моделі комерційних банків. Процес інвентаризації активів банку триває.

Нагадаємо, рішення про ліквідацію АТ «Айбокс банк» було прийнято правлінням НБУ, керуючись, зокрема, статтями 18, 32 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»; та статтею 77 Закону України «Про банки і банківську діяльність» за систематичне порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

На підставі рішення Правління Національного банку України від 07 березня 2023 року № 89-рш «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АЙБОКС БАНК» та рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 07 березня 2023 року № 277 «Про початок процедури ліквідації АТ «АЙБОКС БАНК» та делегування повноважень ліквідатора банку» розпочато процедуру ліквідації.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter