Електронна банківська картка. Переваги та недоліки

Електронна банківська картка або, іншими словами, віртуальна картка - це електронна версія звичайної пластикової банківської картки, яка не має матеріальної форми та «зберігається» у вашому банківському додатку в електронному вигляді.

Як і звичайну платіжну картку, віртуальну картку можна заблокувати, розблокувати та в разі потреби - закрити.

Вона має всі необхідні банківські реквізити: номер, CVV2-код та термін дії. Її можна в кілька кліків прив’язати до смартфона та використовувати для безконтактної оплати онлайн-покупок в інтернет-магазинах, бронювання готелів і квитків на транспорт, оплати рахунків та інших послуг в Інтернеті.

Також нею можна скористатись за допомогою Google Pay або Apple Pay у звичайних магазинах. За допомогою електронної банківської картки можна знімати гроші у банкоматі з безконтактним модулем NFC.

Електронна банківська картка зазвичай пов'язана з основним банківським рахунком, а оплата здійснюється з цього ж рахунка. Крім того, вона забезпечує додатковий рівень безпеки під час платіжних операцій в Інтернеті, оскільки її номер та CVV-код можуть бути змінені або блоковані за необхідністю.

Електронна банківська картка може надаватись банком безкоштовно або за оплату, залежно від банку та його політики відносно використання електронних карток.

В чому переваги та недоліки електронної банківської картки?

Переваги електронної банківської картки:

Безпека. Використання електронної банківської картки зменшує ризик крадіжки фінансових даних, оскільки використання такої картки мінімізує ризики, пов'язані з передачею реквізитів банківської картки через Інтернет. Власник може поповнити картку безпосередньо перед оплатою на інтернет-сайті на суму, необхідну для конкретного платежу. Отож, навіть у разі отримання реквізитів картки зловмисниками, їм не вдасться викрасти кошти з карткового рахунку власника.

Зручність. Випуск віртуальної картки відбувається дистанційно, наприклад, через замовлення у системі "Інтернет-банкінг" обслуговуючого банку. Переважно, клієнт отримує реквізити віртуальної картки майже миттєво. Електронну банківську картку можна використовувати для онлайн-покупок та інших послуг в Інтернеті з будь-якого місця та в будь-який час.

Контроль. Ви можете легко контролювати витрати за допомогою інтернет-банкінгу та мобільного додатку.

Мобільність. Електронну банківську картку можна використовувати на смартфоні або планшеті.

Недоліки у використанні електронної банківської картки теж є.

Електронна банківська картка може бути обмежена за сумою, яку можна зняти або витратити за раз. Хоча електронну банківську картку можна використовувати для онлайн-платежів, вона не завжди приймається в невеликих магазинах та інших місцях надання послуг та продажу товарів. Якщо Інтернет-з'єднання відсутнє, вона не може бути використана.

Чи можливо оформити електронну банківську картку дитині?

Так, в залежності від умов та політики банку, ви можете оформити електронну банківську картку для своєї дитини.

Варто відслідковувати та контролювати використання електронної 

картки дитиною, щоб запобігти можливості зловживання або крадіжки картки.

З якого віку це можливо в Україні? 

Згідно з законодавством України, діти можуть мати власну банківську картку від 14 років. Проте, вік, з якого можна оформити електронну банківську картку, може відрізнятися в залежності від правил та політики конкретного банку. Деякі банки можуть встановлювати молодший вік для оформлення електронної картки, але при цьому можуть бути встановлені певні обмеження та умови використання картки для неповнолітніх.

Чи гарантовані Фондом гарантування вкладів кошти на електронній картці?

Так, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує повернення коштів, які зберігаються на електронній банківській картці, в разі банкрутства банку-власника картки.

Але варто зауважити, що гарантії Фонду гарантування не стосуються втрат, які можуть виникнути через шахрайські дії або порушення правил безпеки користування електронною банківською карткою, такі як крадіжка пароля, втрата картки або передача її даних третім особам. Тому важливо зберігати конфіденційну інформацію про свою електронну банківську картку в таємниці та вчасно повідомляти банк про будь-які підозрілі транзакції на своєму рахунку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter