Позови Фонду до пов’язаних осіб «Михайлівського», «РЕАЛ БАНКУ» та ще 20 банків розглядатимуться у судах цього тижня

30.05.2023

ПРЕСРЕЛІЗ  

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 22 банків, причетних до заподіяння збитків банкам та/або його кредиторам, у тому числі до їхніх власників. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема:

  • 29 травня Вищий антикорупційний суд продовжить розгляд позову Фонду гарантування вкладів на 5,57 млрд грн у межах кримінального провадження проти колишнього Голови правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» (справа №991/1684/22) за низкою звинувачень.
    Нагадаємо, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній Сергія Курченка – власника «РЕАЛ БАНКУ».
    Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн. За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частина фігурантів оголошені в міжнародний розшук.
  • 31 травня Голосіївський районний суд м. Києва продовжить розгляд по суті одного з позовів Фонду проти пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на суму 202,2 млн грн у межах кримінального провадження, фігурантами якого є, зокрема, колишній Голова правління Банку та інші високопосадовці Банку, що мали вплив на його кредитну політику (справа №757/57484/18-к)).
    Як відомо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням Банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю з банку шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо. Наслідком численних маніпуляцій у банку стала його неплатоспроможність та нестача активів на понад 2,5 млрд грн порівняно з вимогами його кредиторів.
    Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення до неплатоспроможності ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Зокрема, на розгляді у суді апеляційної інстанції перебуває господарський позов Фонду гарантування вкладів проти пов’язаних осіб цього банку на суму 742,6 млн грн (справа №910/11028/20).

Нагадаємо, кошти, стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам близько 100 банків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter