Понад 581 млн грн – сума успішних аукціонів Фонду гарантування у системі Прозорро.Продажі у травні

ПРЕСРЕЛІЗ   

Упродовж травня у системі Прозорро.Продажі відбулося 38 успішних аукціонів на загальну суму 581,1 млн грн, лотами на яких були активи банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів. Із них майже вся сума – 512,9 млн грн – результат продажу прав вимоги за кредитами юридичних та фізичних осіб. Ще 58,9 млн грн – сума успішних аукціонів з реалізації нерухомого майна банків.  Крім того, у травні результативно відбувся аукціон, лотом на якому став пул земельних ділянок АТ АКБ «АРКАДА». Пропонуємо підбірку успішних аукціонів травня.

Пул земельних ділянок банку «Аркада»

30 травня відбувся аукціон з продажу лоту GL23N923633: пулу активів, який складається з 5 земельних ділянок, загальною площею більше майже 39 га, у селі Михайлівка-Рубежівка на Київщині.

Результати аукціону – дуже показові. Так, кожна із земельних ділянок, включених до складу пулу, виставлялася по більш ніж 10разів на індивідуальні торги. У тому числі – на голландські аукціони, під час яких ціна покроково знижувалася і на останніх торгах кожну із земельних ділянок можна було придбати за 10% від стартової ціни. Але тоді охочих не знайшлося.

Зрештою, земельні ділянки були об’єднані у пул. Участь в останньому аукціоні взяли 10 (!) учасників. У результаті ціна продажу пулу зі стартових 3,7 млн грн зросла майже у 2,5 рази до 8,5 млн грн.  

Квартира в таунхаусі під Києвом: з 12-ї спроби та зі значним зростанням ціни

25 травня успішно завершився аукціон з продажу лоту G23N023636: квартири, загальною площею 459,4 кв.м, в таунхаусі в смт. Козин, що вважається елітним передмістям столиці. Разом із квартирою на продаж виставлялася присадибна земельна ділянка.

Це була 12 спроба продати актив. І при тому, що стартова ціна становила 2,5 млн грн, у ході аукціону вартість зросла до 4,4 млн грн. А це, до слова, на  більш ніж 800 тис. грн більше за ціну, з якою актив уперше виставлявся на продаж у серпні 2022 року.

«Серед успішних аукціонів, які відбулися у травні, є чергові показові докази того, що на вартість лоту, у першу чергу, впливає якість активу, а не початкова ціна. І завдання Фонду як організатора торгів – створити умови для конкуренції: максимально розкрити інформацію про лот, дати можливість якнайширшому колу покупців взяти участь у торгах, за умови абсолютного невтручання зі сторони у хід аукціону. Це все забезпечується системою онлайн аукціонів Прозорро.Продажі і дає можливість ринку самому сформувати та визначити ринкову вартість активу, а отже - максимізувати надходження від продажу. До речі, з початку року, у системі Прозорро.Продажі відбулося 303 успішних аукціони на загальну суму 2 412,9 млн грн. А від початку повномасштабної війни, з лютого 2022 року, надходження від продажу склали понад 3 млрд грн», - розповів Олександр Кульчицький, директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду. 

Понад 4 тис. кв м комерційної нерухомості в центрі Харкова 

30 травня відбувся аукціон з продажу лоту G22N023441: нежитлового приміщення, загальною площею понад 4 тис. кв. м, що належить ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК», у самому центрі Харкова за адресою Павлівський майдан, 10.

Участь в аукціоні взяли два учасники, а ціна продажу склала майже 33,7 млн грн.

Окрім цього, від безпосереднього продажу активів фізичним та юридичним особам протягом квітня отримано 0,5 млн грн.

Нагадаємо, кошти, одержані від продажу активів, спрямовуються на розрахунки з кредиторами банків, що ліквідуються.

Аукціони з продажу активів відбуваються в електронній системі Prozorro.Продажі. Кожен охочий може взяти участь у торгах, окрім позичальників і поручителів за кредитом, що виставлений на торги, а також російської федерації або осіб, пов'язаних з державою-агресором. Переможцем аукціону стає учасник, який запропонує найвищу ціну за лот.

Детальна інформація про заплановані торги та результати продажу активів розміщена на сайті Фонду в розділі «Продаж активів».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter