Про зміни воєнного часу для банківського сектору та довіру вкладників. Ольга Білай взяла участь у IX Legal Banking Forum

09.06.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Ольга Білай, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, 7 червня 2023 року долучилася до IX Legal Banking Forum в якості спікера.

Вона представила досвід Фонду в ході дискусії на тему: «Банківська сфера: випробовування війною», акцентуючи увагу на законодавчих змінах воєнного часу та наслідках їх запровадження для банківського сектору і вкладників.

Ольга Білай підкреслила, що основною загрозою воєнного часу була втрата фінансової стабільності та довіри до банківської системи в країні.

«Всі заходи, які здійснювалися Фондом, Національним банком України та банками безпосередньо від 24 лютого 2022 року були сконцентровані на запевненні вкладників в тому, що в банківській системі буде все стабільно і вони матимуть доступ до своїх коштів. Адже довіра – найбільш крихка субстанція у банківському секторі», – зауважила вона.

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів нагадала, що у квітні 2022 року була введена норма про 100% відшкодування за вкладами фізичних осіб, у т. ч. ФОП. За її словами, це рішення не було якимось українським ексклюзивом. Запровадження такого тимчасового екстреного заходу є світовим досвідом. Це дієвий механізм підтримки довіри вкладників до банківської системи у кризові періоди, особливо під час таких нетипових випробувань для фінансового сектору як повномасштабна війна.

Доказом того, що розширення гарантій за вкладами до 100% може значно зменшити ризик відтоку депозитів стала позитивна динаміка вкладів фізосіб у банках учасниках Фонду.

Говорячи про виплати гарантованого відшкодування, заступник директора-розпорядника Фонду підкреслила, що за 2022 р. та чотири місяці 2023-го вкладникам було виплачено 7,5 млрд грн., що свідчить про наявність необхідних фінансових засобів у Фонду на відшкодування повної гарантії.

Також Ольга Білай повідомила, що за час повномасштабної війни Фондом розпочато виведення 6 банків з ринку. Зокрема, 2 дочірні банки рф – ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК» та АТ «МР БАНК» (колишній СберБанк) – були виведені з ринку на 2-й день повномасштабного вторгнення.

В завершення доповіді спікер зазначила, що регулятори розробляють оновлення стратегії розвитку фінансового сектору.

«Це будуть досить масштабні зміни, це буде спільна робота Фонду, Нацбанку і НКЦПФР з імплементації європейського законодавства, відновлення фінансового сектору і водночас підготовкою до криз, у тому числі розробкою проектів планів врегулювання «живими» банками, особливо тими, які мають критичні функції для економіки. Очікуємо, що стратегія буде опублікована у серпні поточного року», – підсумувала заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter