Поради щодо вибору кредиту

Для прийняття обґрунтованого рішення при виборі кредитного продукт у майбутньому позичальнику стануть у нагоді знання про основні аспекти кредитування та врахування власних фінансових потреб та можливостей.

Для того, щоб зрозуміти, чи є кредит вигідним необхідно врахувати, що кредитні продукти мають різні умови, вимоги та вартість.

Перш ніж скористатись послугою з кредитування та стати позичальником, надайте відповідь на такі питання:

  • чи маєте ви стабільний прогнозований дохід, який дозволить сплачувати щомісячний платіж відповідно до термінів і це не буде обтяжливим для вашого щомісячного бюджету?
  • чи чітко ви розумієте умови, строки і суми кредитної угоди?
  • чи впевнені ви, що кредит – це ідеальний варіант для реалізації вашої фінансової мети в даній ситуації? 

Важливо визначитись, для чого саме вам потрібні гроші. Це може бути покупка автомобіля, оплата навчання, ремонт або покупка житла. 

Оцініть свої потреби та оберіть відповідний кредитний продукт, розрахувавши, скільки саме вам потрібно коштів для досягнення мети.

Попередньо варто перевірити свій кредитний рейтинг, бо цей фактор може впливати на рішення позикодавця щодо видачі вам кредиту. 

Кредитний рейтинг формується на основі кредитної історії, яка є у кожного громадянина України. 

Кредитна історія - це досьє про всі поточні та сплачені кредити позичальника, яке містить інформацію про те, наскільки сумлінно та вчасно погашалась заборгованість. Вона відображає дисципліну погашення кредитів позичальником і містить інформацію щодо поручительства. 

Інформація про кожен погашений кредит зберігається 10 років, про заборгованості — необмежений час. Всі ці дані збирають спеціальні уповноважені установи — Бюро кредитних історій. 

За законодавством один раз упродовж календарного року записи щодо власних кредитів можна отримати безкоштовно, звернувшись до Бюро кредитних історій. Усі подальші звернення впродовж року будуть платними. 

Зробіть детальний аналіз різних кредитних пропозицій від різних банків та фінансових установ. Порівняйте відсоткові ставки, комісії та витрати, терміни кредиту та умови повернення, щоб знайти найвигіднішу пропозицію. 

Зверніть увагу на можливість фіксованої відсоткової ставки, яка забезпечить стабільність платежів протягом усього терміну кредиту, оскільки вона залишається незмінною. Це дозволить уникнути непередбачуваних змін у вартості кредиту. 

Також, важливо розробити план погашення кредиту, щоб уникнути затримок у платежах та штрафних санкцій. Розгляньте можливість додаткових платежів або періодичних попередніх погашень, що допоможуть зменшити загальну вартість кредиту. 

Звертайтесь до надійних фінансових установ, які мають добру репутацію. 

Перед тим, як приймати рішення про запозичення, ретельно проаналізуйте свої можливості та, за потреби, зверніться до фінансових консультантів або фахівців банку, які можуть надати докладну інформацію про різні кредитні продукти та допоможуть зробити правильний вибір. 

Варто знати! 

Чи потрібно погашати кредит, якщо банк став неплатоспроможним? 

Перебування банку в стані ліквідації жодним чином не впливає на чинність та обов’язковість виконання умов кредитного договору.

Єдине, що в цьому випадку змінюється рахунок, на який потрібно сплачувати платежі за кредитним договором в разі визнання банку неплатоспроможним.

Під час тимчасової адміністрації платежі для погашення кредиту здійснюються позичальником на реквізити банку, які вказані у кредитному договорі. 

Після відкликання банківської ліцензії та початку процедури ліквідації, про що оголошення оприлюднюється на офіційному сайті Фонду, сплату заборгованості необхідно здійснювати на накопичувальний рахунок, що відкривається у Національному банку України. Інформація про ліквідацію банку та реквізити накопичувального рахунку розміщуються на сайті неплатоспроможного банку та на веб-сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. 

Більше інформації для позичальників за посиланням: https://www.fg.gov.ua/pozichalnikam/zagalna-informacia.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter