Фонд гарантування довів, що державі Україна належить понад 2 мільйони доларів США та понад 36,6 мільйони євро, що заарештовані на рахунках «Промінвестбанку» в США

20.07.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів довів в Окружному суді м. Нью-Йорка належність державі Україна коштів «Промінвестбанку» у сумі понад 2 мільйони доларів США та понад 36,6 мільйони євро.

У ході ліквідаційної процедури Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» (далі – Банк) було встановлено, що вказана сума коштів розміщена на його кореспондентському рахунку в BANK OF NEW YORK MELLON (США) та заблокована у зв'язку з санкціями США проти Банку як дочірньої компанії «веб.рф».

У листопаді 2022 року на ці кошти почали претендувати кілька американських громадян як потерпілі від дій руху «Талібан» в Афганістані у 2016 році. Оскільки під час судового процесу за позовом цих осіб в американському суді було встановлено зв’язки рф з «Талібаном», суд встановив можливість для позивачів відшкодування завданої їм шкоди за рахунок майна рф. До такого майна суд відніс і заблоковані активи ПАТ «Промінвестбанк» на кореспондентських рахунках у THE BANK OF NEW YORK MELLON.

Проте Фонду гарантування вдалося довести в Окружному суді м. Нью-Йорка, що згадані позивачі не можуть претендувати на кошти Банку, оскільки на момент ініціювання судом списання цих коштів їх власником була вже Україна, а не держава-агресор. Фонд гарантування вкладів за участі Кабінету Міністрів України перереєстрував корпоративні права в розмірі 99,77% статутного капіталу Банку на державу Україна в особі Державного підприємства «Національний інвестиційний фонд України», діючи на виконання прийнятого у відповідь на військову агресію російської федерації проти України Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» та рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11.05.2022 «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», яке введено в дію Указом Президента України від 11 травня 2022 року No 326/2022.

Розглянувши доводи Фонду, 12.07.2023 Окружний суд м. Нью-Йорка видав наказ, яким задовольнив заяву Фонду гарантування вкладів щодо скасування виконавчого листа про списання коштів Банку на користь американських позивачів.

Сподіваємося, що це рішення, яким фактично встановлено належність Банку Україні, а не державі-агресору, позитивно вплине на рішення Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) та сприятиме якнайшвидшому розблокуванню коштів Банку, які мають бути вилучені на користь України та використані на нагальні потреби держави.

Довідково. Процедуру ліквідації ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» («Промінвестбанк») Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав 25 лютого 2022 року на підставі рішення Правління НБУ «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter