Рішення Верховного Суду зрушило з місця кілька справ, спрямованих на повернення у правове поле «Укрінбанку»

28.07.2023

Верховний Суд ухвалив рішення, яким, фактично, вкотре підтверджено неможливість функціонування банківської установи поза межами правового поля.19 липня 2023 року Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення у справі №909/578/17, у межах якої Велика Палата не знайшла правових підстав для перегляду попередньої судової практики та залишила без розгляду заяву ПАТ «УКРІНКОМ» щодо відступу від попередніх правових висновків, зроблених у постанові Великої Палати ВС від 10 грудня 2019 року у справі № 925/698/16.

Таким чином Велика Палата ВС залишила в силі попередні висновки про те, що:

  • ПАТ «УКРІНКОМ» не є правонаступником прав та обов’язків ПАТ «УКРІНБАНК» (далі - Банк);
  • скасування судом або визнання неправомірним (незаконним) рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) про запровадження тимчасової адміністрації чи початок процедури ліквідації банку не означає автоматичного припинення управління банком Фондом.

У разі перегляду цього рішення знову виникла б правова невизначеність навколо ПАТ «Укрінбанк», що дало б можливість власникам Банку вчиняти дії, спрямовані на виведення активів банківської установи та ухилення від розрахунку з вкладниками і кредиторами Банку.

Таким чином, чергова спроба акціонерів «УКРІНБАНКУ» отримати судове рішення, яке б дозволило відступити від встановленої практики, виявилась безуспішною.

Для Фонду рішення Великої Палати ВС у справі №909/578/17 від 19 липня 2023 року відкриває шлях для поновлення розгляду ще низки справ, пов’язаних з «правонаступництвом» ПАТ «УКРІНБАНК».

 А саме:

  • У провадженні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду перебуває справа щодо намагання ПАТ «УКРІНКОМ» (компанії, що називає себе правонаступницею «Укрінбанку») піти у контрольоване банкрутство і у такий спосіб уникнути розрахунків з кредиторами банку (справа №913/266/20 про порушення провадження у справі про банкрутство фінансової компанії ПАТ «Укрінком» за касаційними скаргами Фонду та ПАТ «Укрінбанк» в особі в. о. уповноваженої особи Фонду на ухвалу Господарського суду Луганської області від 15 травня 2020 року та постанову Східного апеляційного господарського суду від 10 листопада 2022 року);
  • У провадженні Господарського суду Луганської області перебуває позов Фонду щодо реєстраційних дій, у результаті яких Банк було виведено за межі правової площини: перереєстрації його у м. Сєвєродонецьку та заміни у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань назви і статусу юридичної особи ПАТ «УКРІНБАНК» на ПАТ «УКРІНКОМ» (справа №826/15260/17 за позовом Фонду до низки приватних нотаріусів та державних реєстраторів про визнання протиправними дій, скасування реєстраційних записів).

За обома цими справами провадження було зупинено до закінчення перегляду Великою Палатою Верховного Суду справи №909/758/17. Тож рішення від 19 липня 2023 у цій справі дозволяє поновити їх розгляд.

Відтак, Фонд подав до Верховного Суду та Господарського суду Луганської області клопотання про поновлення провадження у справах №913/266/20 та №826/15260/17 відповідно.

Фонд сподівається на їх оперативний розгляд та якнайшвидше розв’язання питання на користь кредиторів Банку. 

Нагадаємо, ПАТ «УКРІНБАНК» був визнаний неплатоспроможним постановою Правління НБУ від 24 грудня 2015 р. № 934 «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «УКРІНБАНК» до категорії неплатоспроможних», а з 23.03.2016 у Банку розпочато процедуру ліквідації. Незабаром після вказаного рішення НБУ колишні власники Банку ініціювали декілька судових процесів з оскарження процедури його виведення з ринку, перереєстрували його у м. Сєвєродонецьку та замінили у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань назву і статус юридичної особи на ПАТ «Укрінком», яке проголосило себе правонаступником Банку. Як наслідок - ПАТ «Укрінбанк» з усіма його активами було фактично виведено з-під контролю Фонду, а розрахунки з кредиторами зупинено. До того часу Фонд уже виплатив вкладникам банку 1,8 млрд грн. Станом на 01.06.2023 залишки вимог кредиторів ПАТ «УКРІНБАНК» складають 2,9 млрд грн.

Фонд продовжує захищати інтереси держави, вкладників та інших кредиторів банків. Ми впевнені, що і суди України мають аналогічну позицію і ми найближчим часом зможемо поновити виплати вкладникам «УКРІНБАНКУ».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter