Верховний Суд розгляне справу щодо банкрутства компанії, яка називає себе правонаступницею "Укрінбанку"

26.09.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

28 вересня о 14:30 Верховний Суд розглядатиме справу щодо банкрутства ПАТ "Укрінком" (справа №913/266/20) – компанії, створеної акціонерами ПАТ «УКРІНБАНК» під виглядом правонаступниці банку, хоча таке «правонаступництво» не передбачене законодавством.

Засідання відбудеться у приміщенні Касаційного господарського суду у складі ВС за адресою вул. О. Копиленка, 6.

Всі ознаки вказують на те, що ПАТ "Укрінком" намагається піти у контрольоване банкрутство і у такий спосіб уникнути розрахунків з кредиторами банку.

Нагадаємо, що сума акцептованих вимог кредиторів ПАТ «Укрінбанк» станом на 01.09.2023 перевищує 3 млрд грн, з яких:

  • вкладникам 200+ (4 черга) має бути повернуто 607,7 млн грн;
  • не пов’язаним з власниками юридичним особам - близько 500 млн грн;
  • державі не повернуто 1,8 млрд грн, виплачених вкладникам банку Фондом гарантування! Виплати гарантованого відшкодування вкладникам здійснювались за рахунок кредитних коштів, залучених Фондом гарантування у Міністерстві фінансів України.

Причина цього – виведення акціонерами ПАТ «УКРІНБАНК» з-під контролю Фонду активів, за рахунок яких мали здійснюватись розрахунки з кредиторами банку. Попри те, що норми законодавства та численні рішення судів (у т.ч. Верховного Суду) чітко визначають, що припинення банком банківської діяльності можливе виключно у порядку, передбаченому Законом України «Про банки і банківську діяльність» та Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». А також вказують, що банківське законодавство не передбачає правонаступництво у разі ліквідації банку.

Зокрема, ця позиція викладена у рішенні Великої Палати Верховного Суду від 10 грудня 2019 року у справі №925/698/16, яке стало правозастосовчим при розгляді аналогічних справ.

Більш того, в Окремій ухвалі до цієї постанови, зокрема, наголошується, що «непоодинокі випадки здійснення реєстрації змін до статутів банків після скасування судами рішень про визнання банку неплатоспроможним і запровадження у банку тимчасової адміністрації, а також рішень про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку і початок процедури ліквідації, призводять до зловживань у порядку ведення господарської діяльності таких банків та порушення порядку припинення банківської діяльності під контролем, встановленим системою гарантування вкладів фізичних осіб» та звернув увагу Міністерства юстиції України на необхідність перевірки реєстраційних дій, вчинених приватним нотаріусом щодо перереєстрації ПАТ «УКРІНБАНК» як ПАТ «Укрінком» та усунення цього порушення.

Крім того, ухвалений у 2020 р. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» №590-IX, визначив, що процедура виведення банку з ринку не може бути зупинена, у тому числі у випадку, якщо через виведення фінансової установи з ринку були порушені права власників і колишніх власників банку.

«На сьогодні є вже низка судових та законодавчих рішень, завдяки яким по-перше майже всі банки, щодо яких було розпочато процедуру ліквідації, на сьогодні повернуто під контроль Фонду гарантування. По-друге, вони чітко визначили неприпустимість виведення банківської установи з-під дії банківського законодавства. Саме це законодавство визначає пріоритетними права вкладника і захищає його інтереси» - наголосив заступник директора-розпорядника Фонду В. Новіков.

Проте власники ПАТ «УКРІНБАНКУ» і надалі перешкоджають Фонду гарантування у встановленні контролю над банком, задоволенні вимог кредиторів та поверненні коштів державі.

Засідання ВС відбудеться у відкритому режимі з вільним доступом ЗМІ!

Довідково. 24 грудня 2015 р. Національний банк України ухвалив рішення «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «УКРІНБАНК» до категорії неплатоспроможних»; 25 грудня 2015 р. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запровадив у банку тимчасову адміністрацію. На сьогодні вкладникам ПАТ «Укрінбанк» Фонд гарантування виплатив 1,76 млрд грн.

У 2016 р. колишні власники Банку ініціювали декілька судових процесів з оскарження процедури його виведення з ринку, а 13 липня до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) внесено зміни, якими юридичну особу ПАТ «УКРІНБАНК» перереєстровано на нового керівника, за новою юрадресою та зі зміненим статусом юридичної особи на ПАТ «Укрінком». Активи ПАТ «УКРІНБАНК» були виведені під контроль ПАТ «Укрінком», внаслідок чого розрахунки з кредиторами зупинено.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter