«Попит на нерухомість банків залишається високим: за рік сума успішних аукціонів склала майже 2,6 млрд грн», - Ольга Білай

09.10.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Починаючи з літа 2022 року, відколи Фонд гарантування вкладів відновив продаж активів у системі Прозорро.Продажі в умовах повномасштабної війни, відбулося 275 успішних аукціонів з продажу об’єктів нерухомості банків, що ліквідуються, на загальну суму 2,6 млрд грн. І попит на об’єкти нерухомості банків попри все залишається високим, – розповіла Ольга Білай, заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів, під час участі у Business & Legal Real Estate Forum.

«На балансі банків, що ліквідуються, обліковуються об’єкти нерухомості балансовою вартістю майже 4 млрд грн. При цьому, щонайменше десята частина з них перебувають на тимчасово непідконтрольній території чи території активних бойових дій. І один із ключових викликів, який сьогодні стоїть перед Фондом, як і перед рештою банківської системи – визначення стратегії управління такими активами. Неврегульованим поки залишається і питання компенсації у разі руйнування таких об’єктів», - сказала Ольга Білай.

Вона нагадала, що усі активи банків, що ліквідуються, Фонд виставляє на продаж на онлайн-аукціони у системі Прозорро.Продажі. Стартова ціна кожного лоту – вища з величин: балансова або оціночна вартість активу. Серед об’єктів нерухомості, які Фонд виставляє на продаж, є не тільки приміщення відділень банків, а і колишні об’єкти застави, які банки стягнули в результаті претензійно-позовної роботи з боржниками. При цьому об’єкти нерухомості та майно складають лише до 5% від загального обсягу активів.

З переліком виставлених на продаж активів банків, що ліквідуються, можна ознайомитися на сайті Фонду та Прозорро.Продажі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter