Фонд оновив списки боржників неплатоспроможних банків за підсумками ІІІ кварталу 2023 року

18.10.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Станом на 01.10.2023 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оновив списки усіх позичальників, керівників та колишніх акціонерів неплатоспроможних банків, які мають повернути свої борги згідно з рішенням судів. Перелік містить дані щодо всіх боржників (як фізичних, так і юридичних осіб), незалежно від розміру їхньої заборгованості, які на дату формування списку не погасили у повному обсязі суму боргу, визначену судовими рішеннями.

Нагадаємо, що погашення позичальниками заборгованості є одним із джерел надходжень, які спрямовуються на задоволення вимог кредиторів банків.

Фонд веде претензійно-позовну роботу з повернення активів неплатоспроможних банків з метою задоволення вимог кредиторів, і станом на 01.10.2023 є чинними 3 713 судових рішень судів різних інстанцій про стягнення заборгованості з боржників банків, що ліквідуються, на загальну суму 67,9 млрд грн.

Однією з функцій Фонду є продаж активів (майна) неплатоспроможних банків, в тому числі прав вимоги до боржників банків, що виводяться з ринку, кошти від якого також є джерелом розрахунків з кредиторами цих банків. Їх продаж здійснюється за тим же принципом, що й реалізація інших активів (майна) банків під управлінням Фонду, - шляхом проведення відкритих, прозорих електронних торгів у системі Прозорро.Продажі, до участі у яких допускаються усі фізичні та юридичні особи, окрім позичальників та поручителів за кредитом, що виставлений на аукціон, та осіб, пов'язаних з державою-агресором.

Позичальники за кредитами у банках, що ліквідуються Фондом, мають змогу відтермінувати продаж права вимоги за кредитом, або й взагалі уникнути продажу, здійснюючи погашення заборгованості відповідно до умов кредитного договору, або згідно умов реструктуризації боргу, які пропонує Фонд (докладніше – у розділі «Позичальникам»). Адже кредити, за якими здійснюється погашення заборгованості, виставляються на продаж в останню чергу.

Довідково. Відповідно до статті 46 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» відомості про боржників, які прострочили виконання зобов’язань перед неплатоспроможним банком, перестають бути конфіденційними чи становити банківську таємницю. Фонд складає та оприлюднює списки боржників з дотриманням вимог статті 6 Закону України «Про доступ до судових рішень», і вони містять інформацію, оголошену прилюдно при проголошенні судом судових рішень. Дані оновлюються щоквартально. Кошти від повернення та продажу активів банків, що ліквідуються Фондом, спрямовуються кредиторам цих банків у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». 

Оприлюднення списків боржників відбувається на виконання Листа про наміри Уряду України та Національного банку України до Міжнародного валютного фонду від 08 листопада 2021 року, від 08 грудня 2022 року та від 24 березня 2023 року, Меморандуму про економічну та фінансову політику.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter