«94% активів банків – це кредити юросіб, із них на дату формування ліквідаційної маси обслуговується менше 10%», - Ольга Білай

03.11.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Балансова вартість активів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, сягає 110 млрд грн. При цьому 94% суми це заборгованість юридичних осіб, – повідомила Ольга Білай, заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів, під час участі в конференції, присвяченій стягненню заборгованості та роботі з боржниками в умовах воєнного часу.

За її словами, менше 10 % кредитів продовжують обслуговуватися на момент формування ліквідаційної маси банку. Зважаючи на те що, надходження від управління активами – це основне джерело для розрахунку із кредиторами банку, саме від обслуговування кредитів, у значній мірі, залежить повернення коштів вкладникам та клієнтам банків, на яких не поширюються гарантії Фонду (у тому числі – юридичним особам).      

«Мета Фонду – максимізація надходжень від управління активами. Тому у питанні повернення проблемної кредитної заборгованості ми використовуємо як можливість примусового стягнення, так і пропонуємо позичальникам реструктуризацію. І звичайно ж – виставляємо права вимоги за кредитами на продаж. У багатьох випадках ми діємо паралельно: починаємо судово-претензійну роботу і оголошуємо аукціон. З початку повномасштабної війни найбільша сума надходжень до банків в управлінні Фонду – 6,5 млрд грн – отримана саме від продажу активів. Ще 1,2 млрд грн надійшло від погашення кредитів. Результати роботи у напрямку примусового стягнення та надходження коштів за виконавчими документами, на жаль, неспівмірно малі, і за результатами цього року складають близько 53 млн грн. Це при тому, що ми маємо більше 11 тисяч виконавчих проваджень на суму стягнення понад 33 млрд грн», - сказала Ольга Білай.

Окремий виклик, за словами Ольги Білай, - це робота із активами на тимчасово непідконтрольній території та у зоні проведення активних бойових дій. Сьогодні таких у структурі активів банків, що ліквідуються, більше 40%. 

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter