Верховний Суд стягнув 30 мільйонів гривень у справі ПАТ «Фінростбанк» та ухвалив ще низку рішень за позовами Фонду

13.11.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

З пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК» стягнуто близько 30,0 млн грн. Відповідне рішення ухвалив Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду, повністю задовольнивши позов Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб цього банку у справі №916/1489/22. Рішення суду найвищої інстанції остаточне та не підлягає оскарженню.

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів. При цьому, компанії фактично не здійснювали фінансово-господарську діяльність, основний рух коштів на їхніх рахунках відбувався між собою за договорами фінансової допомоги, переведення боргу, РЕПО, погашення відсотків за іншими кредитними договорами тощо, з подальшим переведенням в готівку. Здебільшого, кредити надавались або під заставу вкрай низьколіквідного забезпечення (товари в обороті та «сміттєві» цінні папери) або взагалі без забезпечення. Копії договорів купівлі-продажу цінних паперів та копії витягів про їхнє зберігання були підробленими, а самі цінні папери – відсутні на рахунках заставодавців.

Крім того, цей же суд частково задовольнив касаційні скарги Фонду та спрямував до судів першої інстанції позови щодо ще 2 банків: про стягнення збитків з повʼязаних осіб ПАТ «Банк «Форум» на суму понад 1 млрд грн (справа №910/635/20) та про стягнення збитків з повʼязаних осіб ПАТ «Банк «Камбіо» на 201,1 млн грн (справа №910/130/21, вирішення одного з процесуальних питань, пов’язаних з об’єднанням позовних вимог).

Нагадаємо, колишні посадові особи ПАТ «БАНК ФОРУМ» діяли всупереч інтересів банку та його кредиторів, приймаючи рішення у грудні 2013 року (за кілька місяців до визнання банку неплатоспроможним) про інвестування реальних грошових коштів банку в неліквідні цінні папери емітентами з ознаками фіктивності та незадовільним фінансовим станом.

Щодо ПАТ «БАНК КАМБІО», основною схемою виведення активів з нього стало схемне кредитування, внаслідок якого реальна вартість кредитного портфелю банку виявилася більш як у 5 разів нижчою за балансову. Зокрема, кільком десяткам пов’язаних осіб було надано кредити за суттєво заниженою відсотковою ставкою; у заставу за кредитами пов’язаних осіб передавалися цінні папери, ліквідність яких штучно підтримувалася шляхом купівлі-продажу пов’язаними між собою підприємствами, та майбутній врожай сільськогосподарських культур, який так і не надійшов. На кредитування пов’язаних осіб згодом були спрямовані і кошти, надані НБУ як кредит рефінансування. Цього ж тижня рішенням Північного апеляційного суду задоволено скаргу Фонду та спрямовано на розгляд суду першої інстанції ще один позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК КАМБІО» на суму 145,02 млн грн (справа №910/1/21).

Крім того, суди першої інстанції задовольнили ще 2 позови Фонду: Господарський суд Чернігівської області – позов до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на 890,5 млн грн (справа №927/252/21) та Господарський суд міста Києва - позов до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» на 27,7 млн грн (справа №910/940/20).

Нагадаємо, на розгляді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду перебуває ще один позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК», на 434,5 млн грн (справа №927/561/21). Відповідач оскаржує рішення суду апеляційної інстанції, який задовольнив позовні вимоги Фонду повністю. Розгляд цієї справи відбудеться 14 листопада 2023 р.

Як повідомляв Фонд, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало завдання значної матеріальної шкоди банку.

15 листопада: 

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд скарги Фонду на рішення судів попередніх інстанцій за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на суму 742,6 млн грн (справа №910/11028/20).

Нагадаємо, під час виведення з ринку було виявлено, що перед визнанням Банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, як-от: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо. Наслідком численних маніпуляцій у банку стала його неплатоспроможність та суттєва нестача активів порівняно з вимогами його кредиторів.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення до неплатоспроможності ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Зокрема, на розгляді Голосіївського районного суду м. Києва - позов Фонду проти пов’язаних осіб на суму 202,2 млн грн у межах кримінального провадження, фігурантами якого є, зокрема, колишній Голова правління ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» та інші його керівники, що мали вплив на його кредитну політику (справа №757/57484/18-к, розглядатиметься 16 листопада Голосіївським районним судом м. Києва).

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд касаційної скарги за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ПЛАТИНУМ БАНК» на 1,5 млрд грн (справа №910/12955/20).

Нагадаємо, після початку процедури виведення Банку з ринку, незалежним аудитором, що здійснював форензик-аудит, було встановлено низку фактів виведення активів з Банку до визнання його неплатоспроможним.

Загалом упродовж тижня 13-17 листопада суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 17 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter