6,8 млрд грн надійшло до банків в управлінні Фонду за 10 місяців 2023 року

ПРЕСРЕЛІЗ    

Станом на 1 листопада 2023 року до банків, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, надійшло 6 811,3 млн грн. З них 5 129,8  млн грн – від реалізації активів цих банків, 732,8 млн грн – від погашення кредитів, 401 млн грн – від погашення цінних паперів, 95,9 млн грн – від оренди майна та 451,8 млн грн – з інших джерел (коррахунки, виконавчі провадження тощо).

«За 10 місяців 2023-го року до банків надійшло вдвічі більше коштів, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше в сумі банкам принесла реалізація їх майна. Надходження за цією статтею склали більше 5 мільярдів гривень.  Фонд гарантування вкладів докладає максимальних зусиль для ефективного управління активами та їх реалізації. Наша головна мета – отримати від цих активів якомога більше коштів, щоб спрямувати їх на задоволення вимог кредиторів банків відповідно до черговості», – наводить дані фінансовий директор Фонду гарантування вкладів Олена Нужненко.

При цьому за жовтень до банків надійшло 422,6 млн грн, зокрема від реалізації активів – 95,6 млн грн. З них:

  • 31,5 млн грн – АТ «БАНК СІЧ»;
  • 30,1 млн грн – ПАТ «ЗЛАТОБАНК»;
  • 14,6 млн грн – АТ «Промінвестбанк»;
  • 11,7 млн грн – АТ «МЕГАБАНК».

Найбільше надходжень у жовтні було від погашення цінних паперів – 237 млн грн. Окрім того, погашення кредитів принесло банкам 63,2 млн грн, оренда майна – 4,3 млн грн, інші джерела (коррахунки, виконавчі провадження тощо) – 22,5 млн грн.

З метою мінімізації негативного впливу наслідків війни Фонд оновив умови погашення кредитної заборгованості для позичальників банків під управлінням Фонду. Водночас, Фонд звертається з проханням до позичальників, за наявності фінансової можливості, продовжувати виконувати свої боргові зобов’язання, щоб не накопичувати кредитне навантаження.

Нагадуємо, кошти, що надходять від управління та реалізації активів (майна) неплатоспроможних банків в управлінні Фонду, спрямовуються на задоволення вимог їх кредиторів у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Довідково. Деталізовані щомісячні дані про надходження до неплатоспроможних банків публікуються на сайті Фонду у розділі: «Статистичні дані щодо неплатоспроможних банків».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter