Майже 29 млрд грн від продажу активів банків, що ліквідуються: підсумки 7 років роботи Фонду гарантування у системі Прозорро.Продажі

16.11.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Майже 29 млрд гривень отримано від реалізації активів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, на онлайн-аукціонах Прозорро.Продажі за сім років роботи з державною електронною торговою системою. Отримані за підсумками 14,5 тис. успішних електронних торгів кошти були спрямовані на розрахунок з кредиторами банків, що ліквідуються.

“Сім років тому у системі Прозорро.Продажі, що починалася як пілотний проект, створений саме для реалізації активів неплатоспроможних банків, відбулися перші успішні аукціони. Тоді Фонду, в управління якого було передано десятки неплатоспроможних банків, потрібен був інструмент, який забезпечив би максимальну прозорість та конкурентність реалізації активів. І Прозорро.Продажі, що працює за принципом “усі бачать усе”, повністю ці завдання виправдали. За цей час у системі було оголошено більше 230 тисяч аукціонів, понад 14 тис. з них завершилися успішно. А сума коштів, отриманих банками, що ліквідуються, сягнула майже 29 млрд грн. І тільки за час повномасштабної війни у системі відбулися успішні аукціони на суму майже 6,4 млрд грн”, — повідомила Світлана Рекрут, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

На понад 16,8 млрд гривень Фонд гарантування продав права вимоги за кредитними договорами. Продаж житлової та нежитлової нерухомості, що перебувала на балансі банків-банкрутів, принесла понад 10,6 млрд гривень. Ще понад 1,1 млрд грн доходу становить реалізація земельних ділянок. Серед інших активів, що продавав Фонд, — транспортні засоби, корпоративні та майнові права, дебіторська заборгованість.

“З-поміж активів, які Фонд реалізовує на Прозорро.Продажі, є і майно колишніх “дочок” російських банків, зокрема АТ “МР Банк” та ПАТ “Промінвестбанк”. Їхній продаж Фонд почав в системі у липні 2022 року і наразі за результатами торгів загальна сума надходжень складає понад 4,7 млрд гривень. Додам, що з-поміж 100 банків, активи яких реалізовував Фонд на державних онлайн-аукціонах, продаж майна колишніх структур росбанків входить до топ-5 за кількістю успішних торгів. Вони поступаються лише активам банків “Дельта”, “Надра” та “ВТБ Банк””, — зазначив СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут.

Більшість торгів — майже 8,7 тисяч — відбувалася за голландською моделлю на покрокове зниження ціни. Водночас після подання закритих цінових пропозицій фінальна вартість цих активів збільшилася на понад 31% від стартової.

Найдорожчим лотом, реалізованим ФГВ в системі за шість років, є права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді земельних ділянок та майнових прав на об’єкт незавершеного будівництва за понад 778 млн гривень. Права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді електростанції на сонячних батареях, її обладнання та бездокументарних акцій продали за понад 680 млн гривень. За ще один актив колишньої "дочки" російського АТ "МР Банк" — ТЦ “МАГЕЛАН” та права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді нежитлового будинку, майнового комплексу та дебіторську заборгованість — переможець сплатив 620 млн гривень.

Під час воєнного стану ФГВ не припиняв реалізацію активів збанкрутілих банків. За цей час в системі відбулося понад 720 електронних аукціонів на суму понад 6,2 млрд гривень. Конкуренція на торгах з продажу майна таких банків становила майже 3 учасники, що перевищує показник пропозиції на торги до повномасштабної війни.

Нагадаємо, кожен охочий може взяти участь у торгах ФГВ, окрім позичальників і поручителів за кредитом, що виставлений на торги, а також російської федерації або осіб, пов'язаних з державою-агресором. АТ «Прозорро.Продажі» як адміністратор системи гарантує безпечність торгів, неможливість втручання будь-кого в їхній перебіг та рівний доступ кожного учасника до участі в аукціоні. Відстежувати в режимі реального часу онлайн-аукціони та їхні результати кожен охочий може в публічному модулі аналітики bi.prozorro.sale.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter