Галузевий пул кредитів, заборгованістю понад 1 млрд грн, на торгах 19 грудня: у заставі нерухомість у центрі Києва та на Дніпропетровщині

20.11.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

19 грудня у системі Прозорро.Продажі відбудеться черговий аукціон з продажу активів, об’єднаних в один пул за «галузевим підходом». До складу лоту GL19N1025257 увійшли активи трьох банків – ПАТ «Промінвестбанк», АТ «МР БАНК», АТ «МЕГАБАНК». А саме: права вимоги та майнові права за кредитними договорами, що укладені з суб’єктами господарювання та фізичними особами, а також дебіторська заборгованість. Спільною ознакою для активів є КВЕД боржника – оптова та роздрібна торгівля.

Загальна заборгованість за включеними до складу пулу договорами склала понад 1 млрд грн, із них:

  • майже 788 млн грн заборгованість за договорами з АТ «МР БАНК»,
  • 190 млн грн – за договорами ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК»,
  • 66 млн грн – за договорами АТ «МЕГАБАНК».

Кожен актив, включений до складу лоту, щонайменше 4 рази виставлявся на індивідуальний продаж у системі Прозорро.Продажі, а також більшість активів виставлялись на продаж у складі пулу зі зниженням до 4% від початкової ціни, але так і не були реалізовані.

При цьому у забезпечення виконання зобов’язань перед банками оформлено об’єкти житлової та комерційної нерухомості, земельні ділянки, обладнання, товари в обороті, транспорт, сільськогосподарську техніку та  фінансову поруку. Зокрема:

  • житлова нерухомість: 5-ти кімнатна квартира, загальною площею 238,5 кв.м. у центрі Києві на вул. Лютеранській.
  • житлова нерухомість: 3-кімнатна квартира загальною площею 65,8 кв.м. та 2-кімнатна квартира загальною площею 49, 0 кв.м. у м. Кривий Ріг.
  • нерухомість складського призначення, загальною площею 1513,4 кв.м. на Дніпропетровщині.
  • нерухомість комерційного призначення, загальною площею – 564,1 кв.м на Дніпропетровщині.

Детальніша інформація про активи доступна у публічному паспорті та у віртуальній кімнаті даних. Інструкція ознайомлення з активом у Віртуальній кімнаті даних – тут. Більше про роботу Віртуальної кімнати можна прочитати за посиланням.

Стартова ціна лоту – 104 млн грн (встановлена на рівні мінімальної ціни реалізації, що склалася на попередніх відкритих торгах (аукціонах), що не відбулися).

Умови участі у торгах – за посиланням.

Участь в аукціоні можуть взяти юридичні та фізичні особи, окрім російської федерації або осіб, пов'язаних з державою-агресором, позичальників та поручителів за кредитними договорами. Стежити за перебігом торгів можуть усі охочі.

Звертаємо увагу, що на продаж виставлено права вимоги за кредитами, а не заставне майно. Тому переможець аукціону отримає право вимагати від боржників повернення коштів, зокрема шляхом звернення стягнення на заставне майно, у тому числі у судовому порядку.

Кошти, отримані від продажу активів, будуть спрямовані на розрахунок із кредиторами банків.

Нагадаємо, у рамках «пілотного проекту» Фонду гарантування вкладів пули кредитів суб’єктів господарювання, які перебувають на балансі банків, що ліквідуються, формуються за новим – галузевим – підходом. Відповідне рішення було прийнято виконавчою дирекцією Фонду в серпні 2023 року.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter